Linkovi

Zapadni saveznici traže zasedanje Međunarodne agencije za atomsku energiju 2. februara


Kontroverzni nuklearni program, koji je uprkos međunarodnim upozorenjima obnovila vlada u Teheranu i danas je u žiži interesovanja međunarodne javnosti.

Britanski Forin ofis je saopštio da Francuska, Nemačka i Britanija planiraju da zatraže održavanje vanredne sednice Upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju 2. idućeg meseca, na kojoj će se razgovarati o mogućim akcijama protiv Irana.

Forin ofis je saopštio da su izaslanici Sjedinjenih Država, Evropske unije, Rusije, Kine i domaćina, Britanije, koji su se danas sastali u Londonu da razmotre iranski nuklearni program, izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog koraka koje Teheran preduzima da bi ponovo pokrenuo svoj program obogaćivanja uranijuma.

Izaslanici su se saglasili da bi Iran ponovo morao potpuno da suspenduje taj program. Državni sekretar Kondoliza Rajs je danas u Liberiji izjavila da svet mora brzo da reaguje s obzirom da je Iran - kako se doslovno izrazila - 'prevršio meru svojim najnovijim nuklearnim akcijama'.

Iran je zabranio rad američke TV mreže CNN u toj zemlji, navodeći kao razlog - pogrešnu interpretaciju stava iranskog predsednika koji je prema CNN-u rekao da njegova zemlja ima pravo na nuklearno oružje.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je danas da međunarodna zajednica mora da bude pažljiva, jer Teheran još nije odbacio predlog da nukelarni materijal prerađuje u Rusiji, što je iranski ambadsador u Rusiji okarakterisao kao konstruktivan predlog.

Putin je u Moskvi nakon razgovoraa sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel rekao i da je pozicija njegove zemlje prema spornom iranskom nuklearnom programu "vrlo bliska" onoj koju su zauzele Sjedinjene Države i Evropska unija.

Stro: Iran mora da uveri svet da ne pravi nukelarno oružje

Britanija je saopštila da Iran mora da uveri svet da razvija nuklearni program isključivo u mirnodopske svrhe. Britanski ministar inostranih poslova, Džek Stro, o tome je razgovarao sa predstavnicima glavnih svetskih sila na sastanku u Londonu, posvećenom problemu iranskog nuklearnog programa.

Stro je rekao da Iran treba da dokaža svoje tvrdnje i sve uveri da ne namerava da proizvede nuklearno oružje.

”Iran sad mora da preduzme korake da bi uverio međunarodnu zajednicu da njegov nuklearni program ima jedino mirnodopski cilj. Nažalost, plašim se da je poverenje često bilo izneveravano skrivanjem i prevarama.“

Strou je to rekao posle sastanka u Londonu na kojem su se okupili predstavnici pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke, radi razgovora o pitanju iranskog nuklearnog oružja. Sastanak je održan posle prošlonedeljnog zahteva Britanije, Francuske i Nemačke, da se problem razmotri na vanrednoj sednici Upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Od Međunarodne agencije se očekuje da pitanje Irana prebaci u nadležnost Saveta bezbednosti, koji bi mogao da odluči i o uvođenju sankcija. Istovremeno, Saudijska Arabija je energično istupila protiv svakog pokušaja Irana da napravi nuklearno oružje. Saudijski ministar inostranih poslova, princ Saud al-Fejsal, na programu britanske televizije se zapitao zbog čega bi Iranu bila potrebna nuklearna bomba.

”Gde će da upotrebi to oružje? U Izraelu? Ukoliko pogodi Izrael, pobiće i Palestince. Ukoliko promaši Izrael, pogodiće Saudijsku Arabiju ili Jordan. U čemu je tu poenta?“

Ipak, princ Fejsal je rekao i da Zapad snosi deo krivice za očevidne nuklearne težnje Teherana, jer je dozvolio da Izrael tajno postane nuklearna sila.

Iran je prošle nedelje saopštio da će ponovo da započne da obogaćuje uranijum u objektu koji je nadgledala Međunarodna agencija za atomsku energiju. Iran tvrdi da će nuklearnu energiju koristiti samo u mirnodopske svrhe. No, Sjedinjene Države i vodeće države Evropske unije sumnjaju da Iran namerava da proizvede nuklearno oružje.

Zabrinutost međunarodne zajednice se povećala otkako je iranski predsednik, Mahmud Ahmedinedžad, nedavno rekao da bi Izrael trebalo da bude “zbrisan s mape sveta”.

XS
SM
MD
LG