Linkovi

Kondoliza Rajs pravda američku anti-terorističku politiku u Pakistanu


Antiameričko raspoloženje u Pakistanu je veoma veliko, četiri dana pošto je u navodnom vazdušnom napadu američkih snaga u zabačenom plemenskom regionu u blizini Avganistana, poginulo najmanje 18 osoba. Još nema zvaničnog komentara američkih vlasti, ali je državni sekretar Kondoliza Rajs obećala da će razmotriti pakistanske pritužbe.

Američki državni skeretar Kondoliza Rajs je danas pravdala američku antiterorističku politiku u Pakistanu, ali je odbila direktno da komentariše smrtonosni raketni napad izvršen prošlog petka. U američkim medijskim izveštajima se navodi da je verovatno Centralna obaveštajna agencija planirala napad na kuću za koju se pretpostavljalo da je skrovište Al kaide u zabačenom plemenskom regionu Pakistana u blizini granice sa Avganistanom. Pakistan je uložio zvaničnu notu ambasadi Sjedinjenih Država u Islamabadu, a Kondoliza Rajs je obećala da će na nju odgovoriti. Uprkos pokušajima američkih i pakistanskih zvaničnika da umanje važnost incidenta, islamske organizacije u Pakistanu otvoreno okrivljuju Sjedinjene Države i danas su obećale da će nastaviti antiameričke proteste.

Juče je u Karačiju demonstriralo najmanje pet hiljada ljudi. Slični protesti su održani u većim gradovima i mestima širom zemlje. Zvaničnici iz najveće opozicione partije, MMA, takođe traže da premijer Šaukat Aziz odloži planirano putovanje u Vašington, koje počinje u sredu. Aziz je danas rekao da je napad «za žaljenje», ali je dodao da će se njegova poseta odvijati prema planu. Bivši pakistanski senator, Šafkat Mahmud, izjavio je da je raketni napad obezbedio svežu municiju antiameričkim snagama u Pakistanu.

«Široko je rasprotranjeno osećanje da jedan saveznik zloupotrebljava teritoriju Pakistana. Mi odlučno podržavamo rat protiv terora, ali kada vaša teritorija počne da trpi udarce, onda to stvara probleme.»

Napad se dogodio prošlog petka u selu Damadoli, oko 7 kilometara od avganske granice. To plemensko područje se smatra relativno sigurnim utočištem pobunjenika iz Talibana i Al kaide. U medijskim izveštajima se navode objašnjenja neimenovanih američkih i pakistanskih zvaničnika da se očekivalo da drugi čovek Al kaide, Ajman al-Zavahiri, te noći bude na večeri u Damadoli. Zvaničnici kažu da je u napadu poginulo najmanje 18 osoba, ali smatraju da Zavahiri nije bio te noći u kući koja je bombardovana, a lokalne plemenske starešine tvrde da su žrtve isključivo nedužni civili, među kojima je i nekoliko žena i dece.

Pakistan je oštro osudio napad, ukazavši da je izvršen sa teritorije Avganistana. Pakistanski zvaničnici su međutim upozorili i lokalne starešine da ne pružaju utočište osumnjičenim ekstremistima.

XS
SM
MD
LG