Linkovi

Pregovori sa EU neće biti ugroženi ako se Hagu omogući pristup arhivima


Ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić izjavio je da pregovori o pridruženju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji neće biti ugroženi ukoliko se Haškom tribunalu omogući pristup državnim arhivama i ako se u Parlamentu državne zajednice usvoji Zakon o zamrzavanju imovine haških optuženika.

Ministar Ljajić novinarima je ponovio da je država u potpunosti spremna i odlučna da uhapsi haškog begunca Ratka Mladića, ali da državni organi i dalje ne znaju gde se on nalazi. Ako omogućimo pristup arhivama i usvojimo zakon, siguran sam kaže Ljajić "da u februaru neće biti prekida pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji iako je takvih najava bilo. Ako ne možemo do tada da uhapsimo Mladića, onda možemo da uradimo ove dve stvari i da ponovo uveravamo Haški tribubal da su naše namere iskrene".

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija važi za jedinu zemlju koja ne sarađuje sa Haškim tribunalom i ponovio da Beograd želi da reši ovaj problem, ali da mu je potrebna pomoć. Bila bi katastrofa ako Mladić i Karadžić ne bi bili uhapšeni i izručeni Haškom sudu, rekao je Tadić.

I potpredsednik Demokratske stranke Srbije Vladeta Janković izrazio je uverenje da će saradnja sa Haškim tribunalom biti upotpunjena pre nego što budu ugroženi pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG