Linkovi

Kuće budućnosti biće prilagodljivije prirodnom okruženju


U zemlji u kojoj su sagradjena monumentalna zdanja kao što je Versajska palata, najnoviji arhitektonski trend uključuje strukture koje mogu da budu razmontirane i reciklirane.

Ukoliko vam kuća napravljena od kamena ili cigle nije po ukusu, zašto ne napraviti kuću od čelika? Ova ima četiri glavne sobe i prostire se na površini većoj od 180 kvadratnih metara. Tu je i obilje prirodnog osvetljenja. Centralni deo je zatvoreni patio sa prostorom za zelenilo. Ideja je bila napraviti što je više moguće ekološku kuću, koja bi pomirila moderan dizajn i prirodu.

«Kuća se slaže sa pejsažom. Postoji i spoj sa baštom. Ne znam da li je to inovacija, ali svakako je način života.»

Tu je takodje i bašta na spratu za decu, a nameštaj je napravljen imajući na umu upravo njih.

«Umesto odvojenih spavaćih soba, odlučili smo da napravimo krevete kao u brodskoj kabini, koji se pomeraju. Ceo nameštaj može da se pomera. On je na točkovima i deca mogu da ga pomeraju kako god žele.»

Kuća je napravljena od drveta iz održivih šuma. Obojeni paneli podsećaju na Mondrijanove slike. Kuća ima i solarne panele koji su dodatni izvor energije.

«Nismo želeli da ih postavimo na krov, ni pod uglom od 45 stepeni. Oni su deo kuće, deo njenog materijala. I inteligencije, ako hoćete.»

Tu je 200 kvadratnih metara životnog prostora. Grejanje prirodnim gasom sprovedeno je kroz pod. Posetiocima se svidja ono što vide. Gradnja je koštala izmedju 300 i 330 hiljada evra. I kada vam lokacija dosadi, kuća može veoma lako da se razmontira i preseli, a moguće se i reciklirati.

XS
SM
MD
LG