Linkovi

Svakoga dana hiljade mladih ljudi prihvata naviku pušenja


Medjutim, novi izveštaji navode da se broj tinejdžera pušača u Sjedinjenim Državama u stvari smanjuje.

Sudeći prema rezultatima «Kampanje za borbu protiv pušenja kod dece», nevladine organizacije koja se trudi da zaštiti decu od zavisnosti od pušenja i izloženosti sekundarnom pušenju, potrebno je samo tri cigarete da postanete zavisni od pušenja. Oko 22 odsto američkih srednjoškolaca puši, i sudeći prema Keti Bekindžer, šefu odeljenja za istraživanje i kontrolu duvana na Nacionalnom institutu za rak, oko jedne trećine mladih pušača moglo bi da eventualno umre od bolesti koje su povezane sa pušenjem.

«Troje od četvoro dece pokušalo je da prestane da puši i nije uspelo, i znamo da je dvoje od troje reklo da žele da nikada nisu počeli da puše».

«Trudim se veoma teško da prestanem, ali uvek je tu. To je nešto što će me proganjati do kraja života».

Uprkos sumornim činjenicama o deci pušačima, istraživači sa univerziteta u Mičigenu kažu da su procenti pušača medju srednjoškolcima u Americi na najnižem nivou od 1975. godine. Oni su naveli da su procenti dece pušača danas daleko od visokih procenata zabeleženih sredinom devedesetih godina. Doprinos tom smanjenju je visoka cena cigareta, uspeh kampanja protiv pušenja i agresivnih školskih obrazovnih programa. Jedna škola u državi Mejn na severoistoku zemlje podučava decu dok su još u osnovnoj školi , pre nego što probaju svoju prvu cigaretu.

«Načila sam da ne bi trebalo da pušiš, čak i ako vidiš druge ljude da to rade».

Opadanje broja mladih pušača je dobra vest zato što to znači da će verovatno biti smanjen i broj odraslih pušača u narednim decenijama.

XS
SM
MD
LG