Linkovi

Uticajni senatori pozvali na hitnu akciju kako bi se Iran onemogućio da se domogne nuklearnog oružja


Iran u medjuvremenu nastavlja da brani svoje pravo da poseduje nuklearni program i da poziva na nastavljanje diplomatskih akcija u cilju rešavanja spora o tom pitanju.

Republikanski senator iz Arizone, Džon Mekkejn, izjavio je da nuklearne mbicije Irana predstavljaju najozbiljniju situaciju sa kojom su se SAD suočile od okončanja Hladnog rata, uz izuzetak terorističkih napada 11. septembra 2001. U programu tv mreže CBS, senator Mekkejn, inače predsedavajući senatskog odbora za oružane snage, rekao je da je vreme da se pitanje iranskog nuklearnog programa iznese pored Savet bezbednosti UN.

«Moramo da izadjemo pred UN radi sankcija. Ukoliko nam se Rusi i Kinezi, iz razloga koji bi bili za osudu, ne pridruže, morali bismo da se udružimo sa onima koji su voljni. Postoji samo jedna stvar koja bi bila gora od vojne opcije SAD - a to je Iran naoružan nuklearnim oružjem.»

Senator Mekkejn je priznao da su američke vojne snage preopterećene misijom u Iraku i drugde, ali je nagalasio da SAD moraju da drže vojnu opciju otvorenom, kada se radi o Iranu.

«Budimo otvoreni. Vojno smo u velikoj meri angažovani u Iraku. Ali, to ne znači da nam vojne opcije nisu dostupne. Reći da ni pod kojim uslovima ne bismo pribegli vojnoj opciji bilo bi suludo.»

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je juče izjavio da njegova zemlja neće odustati od nuklearnog programa čak i ako to pitanje bude izneto pred Savet bezbednosti UN. Demokratski član senatskog odbora za oružane snage, Evan Baj iz Indijane, rekao je u programu mreže CNN da se Iranu ne može verovati. On je ukazao na nedavne izjave iranskog predsednika Ahmadinedžada da Izrael treba uništiti i da je Holokaust mit kao na dokaze ekstremizma i iracionalnosti dela iranskog vodjstva.


«Iran je glavni sponzor terorizma u svetu. Iran predstavlja pretnju sa kojom se moramo suočiti. Pomirljiv stav neće funkcionisati. Lepe reči neće pomoći. Potrebno je da upotrebimo diplomatiju, ekonomske sankcije i druga sredstva kako ne bismo morali da pribegnemo vojnoj akciji. Medjutim, sada je trenutak za akciju. Mi smo se zavarali dugi niz godina.»

Senator Baj je takodje optužio administraciju predsednika Buša da je ignorisala problem Irana sve do sada. Prošle nedelje predsednik Buš je ocenio da su anti-izraelske izjave Teherana neprihvatljive i da bi nuklearno oružje omogućilo Teheranu da protiv jevrejske države predje sa pretnji rečima na akciju. Predsednik je dodao da Iranu ne sme biti dopušteno da se domogne nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG