Linkovi

Danas vam predstavljamo film «GLORY ROAD» ili «PUT SLAVE»


Pre četrdeset godina, jedan univerzitetski tim iz države Teksas promenio je američku sportsku istoriju i pomogao da se na parketu rasčisti sa rasnom segregacijom. koji prati priču o tom timu i treneru koji ga je vodio.

Godine 1965, Don Heskins je bio trener košarkaškog tima malo poznatog koledža Teksas Vestern. Dok je posmatrao poznatije univerzitete kako vrbuju najbolje srednjoškolce iz svih krajeva Amerike, odlučio je da će talente za svoj tim potražiti u manjim gradovima u unutrašnjosti. Tamo je regrutovao mlade tamnopute igrače sa potencijalom, iako je to bilo vreme kada su predrasude sprečavale bukvalno sve obojene košarkaše da se takmiče. Heskins i njegov tim prkosili su opšte priznatom uverenju u to vreme – da mladi crnci nisu bili dovoljno disciplinovani i da beli navijači ne bi prihvatili takav tim, a na kraju su 1966. godine osvojili nacionalno prvenstvo. Ta pobeda doprinela je promeni društva u celini, ne samo na košarkaškom terenu.

«GLORY ROAD» je priča o magičnom preobražaju tog tima, a producent filma Džeri Brukhajmer, poznat po visoko budžetnim, eksplozivnim, akcionim filmovima kaže:

«Ja prosto obožavam pojedince koji čine društvo boljim i njih bi trebalo upamtiti. Ovih sedam klinaca i njihov trener su promenili košarku zauvek. To je bio 'beli' sport, a zbog tog tima mnogi klinci afro-američkog porekla dobili su priliku da studiraju na Jugu i napreduju u sportu koji vole»

Glavnu ulogu u filmu, lik mladog trenera idealiste, Dona Heskinsa, tumači Džoš Lukas, koji se za film pripremao tako što je proveo puno vremena sa pravim trenerom Donom Heskinsom. Lukas kaže da trener Heskins i dan-danas odbija da prihvati zvanje pionira u borbi za građanska prava.

«On kaže kako je sve ovo radio samo da bi pobedio. Ne da se ne slažem sa onim što Don Heskins kaže sam o sebi, ali ja takođe znam da je imao najboljeg prijatelja, crnca, koji je bio bolji košarkaš od nejga. Heskins je dobio priliku da igra u NCAA-u, a njegov prijatelj nije, tako da nije dobio ni priliku da stekne dobro obrazovanje. To je toliko mučilo Heskinsa da kada je bio u situaciji da on vrši odabir, nije ni razmišljao o belcima. On je toliko skroman i ne želi da mu se pripisuju zasluge za to, ali ja mislim da ima razloga zbog čega je to uradio. Siguran sam da je svestan kakv je utiacj imalo ono što je uradio, ali on kaže da je 'samo košarkaški trener', što je na neki način zanimljivo»

Reditelj Džejms Gartner, kome je ovo debitanstko igrano ostvarenje kaže da je sport u centru priče, ali da je takođe pokuašo da prikaže kako su ovaj tim i njegova šampionska pobeda uticali na društvo. Mekad Bruks igra Herija Flaurnoja, igrača koga je Heskins pronašao dok je radio u fabrici, au ostalim ulogama pojavljuju se Derek Luk i Al Širer, kao njegovi saigrači i veteran Džon Vojt, kao Adolf Rup, legendarni trener univerziteta Kentaki, protivničkog tima u toj utakmici za titulu. Muzika je mešavina tradicionalnih gospel himni, popularne muzike tog doba, ali ima i modernih hitova mlade zvezde Ališe Kiz.

XS
SM
MD
LG