Linkovi

Pripreme za početak ZOI u italijanskom gradu Torinu u završnoj fazi


Olimpijska palmen trenutno putuje kopnom i morem, pre nego što stigne na najveći sportski događaj ove godine. Organizatori su angažovali najbolje dizajnere kako bi i olimpijska baklja izgledala bolje nego ikad.

Torino se priprema da bude dobar domaćin Zimskih olimpijskih igara, koje zvanično počinju 10. februara. Jedan od ključnih simbola Igara, olimpijske baklje, napravljene su na periferiji grada, a predstavljaju kombinaciju italijanskog stila i najnovije tehnologije.

«Drugačija je od ostalih baklji, nije ravna kao što je uobičajeno, već podseća na štap za hokej», kaže Saverio, jedan od zaposlenih u dizajnerskoj kompaniji «Pininfarina», koja je zaslužna za izgled mnogih modela Ferarija.

«Pininfarina» obavlja ogroman posao. Kompanija je odgovorna za dizajn i izradu 12 hiljada baklji za olimpijske i 125 baklji za para-olimpijske igre. Njeni dizajneri želeli su da baklje izgledaju kao nešto do sada neviđeno na Igrama.

«Proučili smo istoriju olimpijskih baklji i shvatili da, sve u svemu, ima mesta inovacijama, tako da smo odlučili da baklju učinimo dinamičnijom», kaže Andrea Pininfarina, izvršni direktor kompanije.

Radi se o novoj interpretaciji tradicionalne drvene baklje. Dizajneri su je oblikovali da izgleda kao vrh skije, ali i čuvena zgrada «Mole Antonelliana», koja je simbol Torina.

«Porbali smo nešto novo, jednostavno i u skladu sa našom tradicijom. Nešto što će predstavljati modernu tehnologiju, iznad svega biti funkcionalno, ali nešto što se neće odnositi na samo jednu određenu kulturu, već na jedan simbol u celini, kao što je symbol olimpizma», dodaje Andrea Pininfarina.

Baklja je teška nešto manje od dva kilograma i dugačka 70 centimetara. Spolja je napravljena od legure aluminijuma, dok su unutrašnji delovi - gorionik i plinske cevi, sačinjeni od mesinga i bakra. Kreatori baklje bili su suočeni sa mnogim izazovima, a jedan od najvećih svakako su ekstremni vremenski uslovi koji se očekuju u Torinu. Plamen bi trebalo neprekidno da gori na temperaturama nižim od minus 20, čak minus 25 strepeni celzijusa, uz vetrove od 120 kilometara na sat i nadmorskim visinama do 5.000 metara. Da bi se to osiguralo, kompanija “Pininfarina” je dizajnirala sistem za isparavanje i regulator pritiska protoka plina. (Plamen je takođe trebalo da bude vidljiv za televizijske ekipe sa udaljenosti od 100 metara, čak i tokom dana.)

Tradicionalno, plamen je upaljen u Olimpiji, 27. novmebra, a 8. decembra stigao je u Rim, odakle je počeo putovanje po celoj Italiji. Olimpijski plamen trebalo bi da stigne u Torino 9. sledećeg meseca.

XS
SM
MD
LG