Linkovi

Jutarnji mamurluk


Da li je i vama možda teško da se ujutru probudite? Da li od spavanja zaostaje neka vrsta mamurluka, iako niste pili? Utvrdjen je razlog tog ”grogi“ stanja koje može da bude vrlo opasno...

Ispostavilo se da jutarnja usporenost -- koja traje deset minuta ili čak dva sata posle budjenja -- u stvari predstavlja ozbiljnu prepreku mozgu da obavlja svoj posao. Istraživači su to stanje definisali kao ”spavačka inercija“ koja utiče na našu sposobnost da donosimo odluke i da pamtimo. Šta više, to stanje je opasnije od izostanka zdravog sna, kaže Kenet Rajt, sa univerziteta države Kolorado:

”Ustanovili smo da je grogi stanje posle spavanja, kratkoročno gledano, gore nego nedovljno spavanje.“

Naučnici to stanje porede sa - stanjem pijanstva. U studiji su učestvovale dve grupe: jedna koja je nedeljama imala zdrav noćni san, i druga kojoj je san uskraćen 26 sati. Grupa koja nije spavala ostvarila je bolje rezultate! To ne iznenadjuje Rut Majler koja dosta putuje i tvrdi da je bolje biti ”zombi“ zbog nespavanja nego ”grogi“ zbog spavanja.

”Prodjem bez sna i po 36 sati i to mi nije problem... bolje je nego stanje koje usledi neposredno posle budjenja...

Zasto? Zato što deo mozga ispred frontalnog korteksa, baš kao i mi kad čujemo budilnik -- ne želi da se probudi.

”Taj deo mozga utiče na našu sposobnost da razmišljamo i donosimo odluke.“

Ovi nalazi su od velikog značajna za same lekare i sve one koji rade u hitnim službama jer često moraju da obavljaju vrlo složen posao neposredno posle budjenja.

XS
SM
MD
LG