Linkovi

U galeriji Fjuzboks otvorena izložba fotografija Beograđanke Vesne Pavlović


U vašingtonskoj galeriji Fjuzboks otvorena je izložba fotografija beogradske umetnice Vesne Pavlović pod nazivom “Kolekcija”. Reč je o projektu koji uporedjuje dve umetničke kolekcije iz istog perioda, 60-ih godina, ali sasvim različitih društveno-političkih okruženja – Palate Federacije u Beogradu, i banke Čejs Menhetn u Njujorku.

U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, Vesna Pavlović objašnjava da izložba “Kolekcija” prikazuje dve priče. Prva serija fotografija snimana je protekle dve godine u Njujorku i bavi se korporativnom umetničkom kolekcijom banke Čejs Menhten. U medjuvremenu ona je počela da snima fotografije u Palati Federacije koje je na ovoj izložbi postavila uporedo.

Vesna Pavlović: Zapravo je priča ta da su obe kolekcije nastale u isto vreme, 60-ih godina, u dva različita politička, ekonomska, socijalna sistema ali sa istom željom da zapravo prikažu odredjenu vrstu moći odnosno da ulepšaju radni prostor.

Nakon što je posle brojnih pokušaja dobila dozvolu da snima unutar banke Čejs Menhten, ona je utvrdila da je većina umetničkih dela sa prvobitne lokacije na Čejs Plazi razmeštena po drugim poslovnim prostorijama te korporacije. Nasuprot tome, kako se ističe u pratećem eseju Branislava Dimitrijevića, Palata Federacije u kojoj se nalazi bogatva državna umetnička kolekcija slika iz perioda posle II svetskog rata ostala je gotovo netaknuta još od Titove smrti, i danas podseća na muzej političkog nasledja bivše SFRJ.

Vesna Pavlović: Američkoj publici uvek zanimljivo i egzotično deluje svaki sadržaj koji dolazi iz nekog drugog prostora i koji nije tipičan za ono sa čime su odrastali i šta su videli. 60-ih godina modernizam je bio univerzalna priča i tamo i ovde, i to je linija koja povezuje ove dve priče” priča Vesna Pavlović, koja je trenutno postdiplomac na studijama vizuelnih umetnosti na prestižnom njujorškom Univerzitetu Kolumbija.

XS
SM
MD
LG