Linkovi

Izložba automobila u Detroitu otvorila vrata predstavnicima medija


«Šou» se zvanično otvara za javnost u subotu, ali se unapred zna da su proizvođači automobila iz celog sveta predstavili svoje najnovije modele, dok američki proizvođači pokušavaju da održe korak sa svetom.

Na Detroitskoj izložbi automobila, japanska «Honda» ulazi u istoriju kao prvi proizvođač čiji su i automobil i kamion proglašeni vozilima godine. Pobednici su «Sivik sedan» i kamionet «Ridžlajn».

Kineski automobilska kompanija, «Geely», predstavila je svoje vozilo, koje očekuje da će već za dve godine prodavati u Sjedinjenim Državama po ceni ispod 10 hiljada dolata. To je još jedan znak velike konkurencije koju američka auto industrija ima u Aziji. Velika trojka: «Dženeral motors», «Ford» i «Krajsler», tokom protekle godine je izgubila više od šest milijardi dolara u Severnoj Americi. Radnici su ljuti i zbunjeni zbog najavljenog zatvaranja hiljada radnih mesta i nekih pogona.

«Može se dogoditi da odem na posao i da mi kažu da nisam potreban», kaže ovaj radnik.

Jedan od problema je to što su kineski radnici plaćeni 3 dolara na sat za isti posao za koji američki radnici dobijaju ukupnu naknadu u iznosu od 64 dolara na sat. Američke auto kompanije jednostavno ne mogu da se nadmeću. Direktror «Forda», Bil Ford, kaže da će američkim proizvođačima biti potreban dramatični preokret.

«Moraćemo mnogo toga da uradimo, a nešto od toga će biti bolno», kaže Bil Ford.

U svakom slučaju, Agencija za zaštitu životne sredine je najavila velike izmene načina na koji se računa ekonomičnost goriva za hibridna vozila, na osnovu koje bi se smanjio broj pređenih kilometara za 20 do 30 odsto. Iako bi to moglo da znači da će automobili dobijati manje kilometara po litru nego što se pretpostavljalo, kupci će dobijati tačniju procenu. Mentil Vilijams, iz Američkog udruženja automobilista, kaže da će realne procene biti korisne.

«Kada čovek kupi automobil koji prelazi određen broj kilometara po litru, propisi bi trebalo da odraze ono što će on i da iskusi vozeći ga», kaže Vilijams.

Revizija standarda potrošnje goriva bi mogla da pomogne ugroženoj američkoj auto industriji. Vlada kaže da će novi standardi, bez obzira što nijedan test neće biti savršen, barem obezbediti da Amerikanci imaju tačniju meru onoga što očekuju, a tačnija procena bi mogla da ide na ruku američkim proizvođačima.

XS
SM
MD
LG