Linkovi

Vrhovni sud razmotra slučaj na osnovu dokaza baziranih na analizi DNK


Radi se o osobi osudjenoj na smrtnu kaznu za ubistvo, izrečenoj pre 20 godina, kada tehnolgija utvrdjivanja identiteta na osnovu DNK analize nije postojala. Pol Haus iz države Tenesi očekuje izvršenje smrtne kazne za silovanje i ubistvo Kerolin Mansi. Porota ga je proglasila krivim na osnovu uverenja o verovatnoj povezanosti tragova pronadjenih na telu žrtve sa Hausom, koji je i ranije bio osudjivan za seksualna krivična dela. Medjutim, godinama kasnije, ti dokazi su ispitani DNK analizom i utvrdjeno je da tragovi na telu pronadjeni žrtve nisu pripadali Hausu, već mužu ubijene Kerolin Mansi. DNK molekul je jedinstven za svaku osobu pošto sadrži njenu genetsku informaciju. Piter Nojfeld je iz «Projekta - Nevinost» nevladine, organizacije koja nastoji da se pogrešno osudjene osobe proglase nevinim na osovu DNK analize.

«Pol Haus bi mogao da bude nevin - za sada još ne znamo. Ono što sigurno znamo je da porota koja ga je osudila nije znala pravo činjenično stanje, DNK analiza to dokazuje, a Haus svakako zaslužuje novo sudjenje.»

Kevin Mekelfreš je direktor firme «Body Technology» u okolini Vašingtona, koja primenjuje DNK analizu u krivičnim slučajevima. On smatra da taj metod često može da dovede do rešavanja slučajeva.

«Prednost DNK analize je da imate solidnu informaciju, koja je sasvim izvesno povezana sa zločinom. Ono što DNK analiza omogućava je da se utvrdi identitet osobe. Na poroti je da presudi da li je ta osoba izvršilac.»

Do sada je DNK analiza iskorišćena za oslobadjanje 172 osudjenika, uključujići i 14 koji su očekivali izvršenje smrtne kazne. Medjutim, za sada ne postoji zakonski zahtev da se preispitaju ranije sudske presude na osnovu DNK nalize. U ovom slučaju, tužilac Vilijam Filips, smatra da postoje drugi dokazi koji bacaju krivicu na osudjenog Pola Hausa.

«Mi smo za korišćenje DNK analize u odgovarajućim slučajevima, ali ovo nije takav slučaj,» kaže on.

Haus, koji je u medjuvremenu oboleo od mutliple skleroze, i dalje tvrdi da je nevin.

«Ne mogu da uradim ništa drugo do da kažem da nisam kriv,» kaže on.

Vrhovni sud treba da odluči da li je u ovom, kao i u sličnim slučajevima, DNK analiza toliko bitna da bi osudjeniku bila bar data prilika da se presuda razmotri na ponovnom sudjenju.

XS
SM
MD
LG