Linkovi

Teheran ne odustaje od nuklearnih ambicija


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je da Teheran neće odustati od svojih nuklearnih ambicija čak i ako se u to pitanje umeša Savet bezbednosti UN-a. Prkosni Ahmadinedžad obećao je da Iran neće odustati od svog nuklearnog programa čak i ako se o tom pitanju bude raspravljalo u Savetu bezbednosti UN-a, koji bi mogao da uvede sankcije protiv Teherana.

Iranski predsednik kaže da «u skladu sa pravilima Medjunarodne agencije za atomsku energiju i sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja sve zemlje članice imaju pravo da razvijaju nuklearnu tehnologiju za civilne svrhe. Tenzije oko iranskog nuklearnog programa rastu. Iran je protekle nedelje otpečatio nekoliko nuklearnih postrojenja i nastavio istraživački rad posle dvogodišnje zabrane. Evropske diplomate smatraju da taj potez nagoveštava da njihovi napori da pregovorima dodju do rešenja tog pitanja neće uroditi plodom.

I EU i SAD žele da Medjunarodna agencija za atomsku energiju to pitanja preda na razmatranje Savetu bezbednosti, iako tvrde da se u ovom trenutku ne razmišlja o sankcijama niti eventualnoj vojnoj akciji protiv Irana.

Iranski šef diplomatije upozorava da bi, u slučaju da se taj predmet preda Savetu bezbednosti, nedavno usvojeni iranski zakon primorao Teheran da obustavi dobrovoljnu saradnju sa Agencijom za atomsku energiju koja i dalje ima svoje inspektore u Iranu.

Na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare u subotu, predsednik Ahmadinedžad koji inače retko održava takve konferencije, osudio je zapadne nacije koje su najglasnije u kritikama Irana, optužujući ih da vode propagandnu kampanju protiv njegove zemlje. Iranski predsednik rekao je da je Iran otvoren za razgovore i da poštuje medjunarodne propise, i podsetio da dozvoljava medjunarodnu inspekciju svojih nuklearnih postrojenja.

Tradicionalni saveznik Irana, Rusija je diskretno izrazila svoje nezadovoljstvo zbog nastavka nuklearnog programa. Moskva je nagovestila da neće blokirati predaju tog pitanja na razmatranje Savetu bezbednosti, ali da bi želela da se ta debata stiša. Na pitanje da li se plaši da bi Moskva mogla da se, u tom sporu, svrsta protiv Teherana, predsednik Ahmadinedžad je rekao da je zemljama kao što je Rusija Iran deset puta potrebniji nego što su one potrebne Iranu.

XS
SM
MD
LG