Linkovi

Pakistan osudio američki vazdušni napad na plemensku oblast u blizini granice sa Avganistanom


Pakistan je saopštio da je uputio zvaničan protest američkom ambasadoru u Islamabadu, nakon vazdušnih napada u kojima je poginulo 18 osoba u jednom plemenskom regionu na avganistanskoj granici, koji se smatra skrovištem militanata i avganistanskih pobunjenika. U novinskim izveštajima, u kojima se navode neimenovani obaveštajni izvori, kaže se da je drugi po važnosti čovek u ogranizaciji al-Kaide, Ajman al-Zavahiri, bio meta napada.

U raketnom napadu uništena je, kako je saopšteno, kuća koja je služila kao skrovište za pripadnike Al Kaide u plemenskoj oblasti Bajur na granici sa Avganistanom. U saopštenju pakistanskog ministarstva inostranih poslova kaže se da je upućen zvanični protest američkim diplomatama u Islamabdu. SAD predvodjene snage u Avganistanu izložene su čestim napadima talibanskih pobunjenika u graničnom području. Pakistanski funkcioneri kažu da se još uvek vodi istraga o jučerašnjem napadu i nema potvrde o američkoj umešanosti, niti potvrde tvrdnji da je al Zavahiri bio cilj napada.

Al Zavahiri, koji je rodjen u Egiptu, nalazi se u bekstvu od kraja 2001. godine, nakon invazije američkih snaga na Avganistan. Pakistanski ministar informacija, šeik Rašid Ahmed, rekao je da nema dokaza da je al-Zavahiri bio prisutan tokom napada.

“ Duboko žalimo zbog pogibije civila. Želimo da pružimo uveravanja gradjanima da nećemo dozvoliti da se takvi incidenti ponove.”

Hiljade pripadnika pakistanskih plemena organizovale su danas anti- američke demonstracije. Pakistanski plemenski pojas se proteže duž avganistanske granice i smatra se relativno bezbednim područjem za osumnjičene militante. Veruje se da se al-Zavahiri i lider Al Kaide Osama bin Laden kriju negde u tom graničnom predelu.

Pakistan, ključni američki saveznik u ratu protiv terorizma, razmestio je 70.000 vojnika u tom regionu da bi obezbedio granicu i isterao osumnjičene ekstremiste.

XS
SM
MD
LG