Linkovi

Svetski biolozi zabrinuti zbog globalnog zagrevanja


Svetski biolozi veoma su zabrinuti zbog globalnog zagrevanja, koje jedna velika nova studija sada po prvi put dovodi u direktnu vezu sa izumiranjem brojnih životinjskih i biljnih vrsta na planeti. Rezultate istraživanja objavio je ugledni magazin «NATURE».

Novije studije koje su već objavljene u časopisu «Nature», sa podacima stotina biologa širom sveta, konstatuju da globalno zagrevanje utiče na najmanje polovinu biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji... One pokušavaju da pronadju svežije predele, pate od bolesti koje se šire na vrućini, ili su izgladnele jer biljke kojima se hrane prerano procvetaju...Mnogi biolozi su zabrinuti.

«Kao i mnoge moje kolege,i ja verujem da smo na ivici masovnog izumiranja vrsta zbog globalnog zagrevanja» kaže Teri Rut sa Univerziteta Stenford.

Jedna od studija prognozira da će u narednih 45 godina, kada današnje bebe udju u zrelo doba, izmedju 18 i 35% biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji izumreti, ili biti na putu da izumre.

«Iskreno, postoji sve veći broj dokaza da su mnogi osetljivi, fascinantni i jedinstveni eko-sistemi sada ugroženi», upozorava ekolog Karen Master.

Izveštaj u magazinu NATURE odražava iste klimatske probleme koje je ova američka naučnica proučavala godinama u kostarikanskoj šumi nazvanoj Monteverde... Ti problemi dokumentovani su kamerama TV mreže ABC koje čak pokazuju izmaglicu koja u toj šumi stvara brojne duge.

Njeno istraživanje pokazuje da čak i divlje orhideje pate zbog viših temperatura.

Nova vrućina znači mnogo manje magle nego što je bio slučaj pre tri decenije. U njenoj laboratoriji u džungli Karen prska polovinu svojih orhideja dajući im tako vodu koju su ranije dobijale u prirodi, dok drugu polovinu ne prska.

«One će biti izložene klimi kakva jeste» kaže Karen. Ona dodaje da njena studija pokazuje da mnoge od tih nežnih biljaka jedva mogu da opstanu i da se reprodukuju. Ako klima Monteverdea nastavi da se menja, ja ne vidim kako se može izbeći njihovo izumiranje, upozorava biolog Karen Master.

XS
SM
MD
LG