Linkovi

Tači: Razumem zahtev Beograda ali mi moramo da poštujemo volju naroda


Posle panela u Institutu za mir, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike lider Demokratske partije Kosova, Hašim Tači, odgovorio je na pitanje o tome u čemu se ogleda spremnost Prištine na kompromis, i da li strahuje od nasilja u slučaju da medjunarodna zajednica odloži odluku o konačnom statusu Kosova.

Tači: Mi smo izuzetno posvećeni razgovorima o svemu o čemu se može razgovarati ali nismo spremni na kompromis kada je reč o našem političkom statusu, koji odražava volju čitavog naroda a to je nezavisna država Kosovo. Medjutim, spremni smo da pregovaramo o decentralizaciji, srpskom kulturnom i verskom nasledju koje želimo da zaštitimo i da vidimo da se dalje razvija, zatim o dvojnom državljanstvu za Srbe na Kosovu i nadam se da ćemo naći najbolji način da oni postanu deo institucija i društva na Kosovu. Priština će preuzeti odgovornost za to jer su Srbi naši gradjani i mi smo odgovorni za njihovu integraciju u naše demokratsko društvo. Ja razumem zahtev Beograda - više od autonomije manje od nezavisnosti - ali mi Kosovari imamo samo jedan demokratski izbor: da poštujemo volju naroda, i ja se nadam da će medjunarodna zajednica poštovati demokratiju, odnosno volju naroda Kosova.

Glas Amerike: Da li se bojite da će na Kosovu izbiti nasilje ako medjunarodna zajednica odložio odluku o statusu?

Tači: Ne verujem da će se proces odložiti, mi ne insistiramo na odredjenom danu ili mesecu, ali verujem da je 2006 godina za odluku i da će to biti odluka nezavisnosti Kosova.

Na podsećanje da su izveštaji srpske strane sa terena često drugačiji, kao i konstataciju da u Prištini trenutno živi svega 20-tak Srba smeštenih u istu zgradu, Tači kaže:

Tači: Tačno je da je broj Srba u Prištini simboličan, ali je važno to što oni žive u Prištini, oni tu rade, integrisani su u društvo i lokalne institucije, i govore srpski jezik na ulici i radnom okruženju, i mislim da smo u boljoj situaciji jer sloboda kretanja napreduje. Problem postoji u Mitrovici, problem slobode kretanja ne samo za Srbe nego i Albance. Ali se nadam kada se reši problem statusa, rešiće se problem svih gradjana na teritoriji Kosova.

Glas Amerike: Kako vidite do sada poznate elemente platforme Beograda o decentralizaciji?

Tači: Mi u Prištini radimo vredno na procesu decentralizacije. To znači decentralizaciju u skladu sa principima medjunarodne zajednice, odnosno znači da želimo da integrišemo narod, to je proces koji ne sme biti motivisan političkim ili etničkim razlozima, već je u interesu svih gradjana Kosova.

XS
SM
MD
LG