Linkovi

Britanija: Vojna akcija protiv Irana nije opcija


UN će možda vrlo skoro raspravljati o uvodjenju sankcija Iranu ukoliko drugi koraci ne urode plodom, smatra britanski ministar inostranih poslova Džek Strou koji se danas osvrnuo na preostale opcije u sporu sa Iranom. Strou je rekao da SAD i Britanija nisu razmatrale mogućnost vojne akcije protiv Teherana.

Džek Strou smatra da bi medjuanrodna zajednica trebalo da zauzme razborit stav i pokaže strpljenje kako bi se tenzije sa Iranom privele kraju. U intervjuu BBC-u, šef britanske diplomatije se založio za niz hitnih sastanaka sa zvaničnicima nekoliko ključnih zemalja.

“Imaćemo hitne i detaljne konslutacije sa našim ključnim partnerima, medju kojima su SAD, Rusija i Kina, kao i sa liderima nestvrstanih, posebno Indijom i Brazilom. Sazivamo vanredni sastanak upravnog odbora Medjunarodne agencije za atomsku energiju na kojem ćemo podneti predlog da se ovo pitanje prosledi Savetu bezbednosti.”

Medjutim, Strou je dodao da to ne znači i neminovno uvodjenje sankcija Iranu, jer postoje i druge opcije.

“Ima puno primera takozvanih rezolucija Saveta bezbdenosti Poglavlje 7. To je najoštrija moguća rezolucija o nametanju obaveza zemlji članici UN-a bez da se pribegne sankcijama. Sirijci su trenutno pod obavezama takve rezolucije koja najavljuje moguće sankcije. Stoga se Sirija i odazvala obavezama.”

Strou takodje veruje da vojna intervencija protiv Irana u ovom trenutku nije opcija.

“Budimo jasni, ovo se može rešiti jedino miroljubivim sredstvima. Niko ne govori o invaziji na Iran ili vojnoj akciji protiv Irana. Da citiram Belu kuću -- Iran nije Irak.”

Šta god da bude sledeći korak, Iran preti da će posmatračima UN-a zabraniti sve inspekcije svojih nuklearnih postrojenja ukoliko ovaj spor završi pred Savetom bezbednosti.

XS
SM
MD
LG