Linkovi

Globalno zagrevanje omogućilo rast otrovnih gljivica


Globalno zagrevanje prouzrokovalo je izumiranje jedne vrste žaba u jednoj oblasti Kostarike i preti da dovede do izumiranja više od stotinu vrsta žaba u regionu, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu «Nature» («Priroda»).

Pre sedamnaest godina, u brdovitom predelu Kostarike, Monteverde šumama, sićušne, jarko obojene crvene, crne i žute Harlekin žabe mogle su se videti svuda na stenama duž potoka. Zlatna žaba krastača, još jedna žab iz istog roda, takodje je bila prisutna u velikom broju, kaže Alan Paunds, ekolog iz Monteverde ekološkog centra u Kostariki.

«1987. godine ovde je bilo možda 1500 zlatnih žaba. Medjutim, sledeće godine, samo se jedan mužjak pojavio ovde. I iste godine, Harlekin žabe, koje su bile toliko nagomilane na pojedinim delovima da ste morali da budete pažljivi kako ih ne bi zgazili, počele su da se pojavljuju samo tu i tamo. I, posle toga ih više nismo videli».

Istraživači su saopštili da je uzrok izumiranja, i smanjenja broja vrsta žaba za 67 odsto, uključujući Harlekin i Zlatne žabe, povećanje temperature za 0,18 odsto svake decenije od 1975. godine. Prema sveobuhvatnoj bazi podataka koju je napravilo 75 istraživača , naučnici su ustanovili jasan odnos izmedju broja uginulih žaba i povećanja temperature, sa najvećim nestankom vodozemaca u najtoplijim godinama. Tokom tih godina, Alan Paunds kaže da su gljivice , koje normalno i bezopasno žive na žabljoj koži, postale toksične i da su počele da ubijaju vodozemce. Pod normalnim okolnostima, gljivice su bile pod kontrolom u ekstremnim temperaturnim uslovima planinskih tropskih šuma u regionu. Medjutim, umerenije temparature, koje su posledica takvih faktora kao što je seča šuma, prouzrokovale su izuzetan rast smrtonosnih gljivica, što je dovelo do istrebljenja žaba.

«Tako je bolest municija za ubijanje žaba, a klima poteže obarač».

Kao još jedan dokaz da globalno zagrevanje utiče na žabe, Paunds navodi da nema pojave Harlekin žaba u nizinama gde je stalno toplo. On ističe da je studija dokazala da globalno zagrevanje stvara bolesti koje nikada nisu postojale i da bi to trebalo da poveća zabrinutost.

XS
SM
MD
LG