Linkovi

Nikolas Sarkozi objavio svoju kandidaturu za naredne predsedničke izbore


Kako su i očekivali politički posmatrači u Evopskoj uniji, ministar unutrašnjih poslova Francuske, Nikolas Sarkozi, je objavio svoju kandidaturu za naredne predsedničke izbore.

Iako poznat po "desnim" političkim stavovima, Sarkozi je iznenadio veći deo javnosti oštrinom svoje predizborne kampanje- on traži zaustavljanje širenja Evropske unije, te usvajanje skraćene verzije evropskog ustava, koja se oslanja na asocijaciju evropskih država, sastavljenu od postojećih 25 članica.

Ono sto je nagovešteno propalim francuskim i holandskim refrendumima o zajedničkom, evropskom ustavu, ostvaruje se u političkom programu umerene francuske desnice Sledeći političku zebnju glasača u svojoj zemlji, kao i konzervativna stajališta svoje patije, sadašnji ministar unutrašnjih poslova Francuske, Nikolas Sarkozi, je objavio vlastiti predizborni program za predsedničke izbore naredne godine - zaustavljanje širenja Evropske unije, te smanjenje prijema imigranata u Francusku.

Sarkozi, koji i sam potiče iz porodice madjarskih imigranata, zahteva skraćivanje teksta evropskog ustava, koji bi u novoj, za njega prihvatljivoj verziji, bio ne samo kraći u sadržaju, već i u definisanju evropskih članica - oslanjao bi se na funkcionisanje unije od sadašnjih 25 država.

Opravdanje za to je, po njemu, ograničena moć prijema novih članica - sa druge strane, takav argumenat se ozbiljno dovodi u pitanje od strane Medjunarodne krizne grupe, čiji balkanski direktor, Nikolas Vajt tvrdi da su šanse populacijskog buma u Zapadnoj Evropi, kada je u pitanju Zapadni Balkan, zanemarljive:

"Kapacitet prijema nije novi koncept- postoji još od kriterija iz Kopenhagena iz 2002. godine. Nije prvi put da čujemo tu frazu - bila je u upotrebi u vreme "velikog buma", proširenja Unije za deset istočnoevropskih država. Treba s tim u vezi reći da pet zapadno-balkanskih država zajedno imaju manji broj stanovnika nego Rumunija, čije pridruženje se očekuje naredne godine. Dakle, mislim da je mogućnost prijema ozbiljno pitanje, ali Zapadni Balkan sam po sebi nije značajan problem u tom smislu".

Ipak, sudeći prema naznakama skretanja udesno ključnih evropskih nacija, državama Zapadnog Balkana se, kada je reč o sudbini inegracijskog procesa, ne ostavlja prostor za odlaganje reformi, medjunarodnih obaveza i punog prilagodjavanja evropskim standardima.

XS
SM
MD
LG