Linkovi

Ramsfeld brani reagovanje vojske na tvrdnje o zlostavljanju zarobljenika


Američki sekretar za odbranu, Donald Ramsfeld, brani reagovanje vojske na tvrdnje o zlostavljanju zarobljenika, rekavši da se kažnjavaju oni koji su odgovorni za nezakonito ponašanje.

Sekretar za odbranu Ramsfeld je rekao novinarima u Pentagonu da je sprovedeno 12 važnih istraga povodom tvrdnji o zlostavljanju zarobljenika u zatvorima u američkoj bazi u Zalivu Gvantanamo na Kubi i u Abu Graibu u Iraku. On je rekao da je 250 ljudi kažnjeno zbog nedoličnog ponašanja, a istrage su pokazale da je politika Sekretarijata za odbranu, humano tretiranje zarobljenika, koji su pod njegovom jurisdikcijom.

“U istragama se navodi da su zlostavljanja i nedolično ponašanje vojnika, kojih je bilo, pojedinačno ispitani i tamo gde je trebalo izrečene su odgovarajuće kazne, a ne sugeriše se postojanje politike kojom se tako nešto odobrava”, rekao je Ramsfeld.

Sekretar za odbranu je govorio o tome pošto je list “Vašington post” objavio da je general-major Džefri Miler, jedna od ključnih ličnosti u skandalu u vezi sa zlostavljanjem zarobljenika, iskoristio pravo da ne svedoči na suđenju dvojici vojnika pred vojnim sudom, koji su, navodno, koristili pse za zastrašivanje zatvorenika u Abu Graibu. Milerov pravni zastupnik je rekao da je general odlučio da ne svedoči s obzirom da je već mnogo puta bio intervjuisan o svojoj ulozi u zatvorima u zalivu Gvantanamo i u Iraku.

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Piter Pejs, rekao je da se očekuje da komandanti govore istinu, ali da ne moraju da se odreknu svojih prava. Prema vojnim propisima i američkom Ustavu, svedoci su zaštićeni i na suđenjima ne moraju da daju odgovore koji bi mogli da se iskoriste protiv njih.

General Miler je svojevremeno nadzirao zatvor za osumnjičene strane teroriste u bazi u Zalivu Gvantanamo i davao savete islednicima u Iraku pre nego što je izbio skandal u zatvoru Abu Graib u blizini Bagdada.

XS
SM
MD
LG