Linkovi

Rajs podržala zahtev EU da se pitanje iranskog nuklearnog programa prenese u nadležnost SB


Državni sekretar Kondoliza Rajs je izrazila snažnu podršku zahtevu Evropske unije da se pitanje iranskog nuklearnog programa prenese u nadležnost Saveta bezbednosti UN. Ona je optužila Iran da je doveo do eskalacije tenzija u ovom slučaju, ali je naglasila da se SAD i dalje nadaju da će se rešenje postići diplomatskim putem.

Državni sekretar je u izjavi za novinare podržala odluku Evropske unije, rekavši da je nedavni «provokativan» potez Irana uzdrmao osnovu za dalje pregovore izmedju vlade u Teheranu i tri zemlje EU i da nije ostavio drugi izbor do angažovanja Saveta bezbednosti UN.

SAD već dugo smatraju da, zvanično, mirnodopski nuklearni program Teherana prikriva tajni ambiciozni program za proizvodnju nuklearnog oružja i zalažu se da se to pitanje prenese Savetu bezbednosti UN, koji bi mogao da uvede sankcije Iranu. Medjutim, sekretar Rajs je naglasila da prenošenje ovog pitanja u nadležnost Saveta bezbednosti, putem preporuke sa hitnog sastanka Upravnog odbora Medjunarodne agencije za atomsku energiju, ne znači da će diplomatska sredstva biti iscrpljena već da znači intenzivniju fazu tih nastojanja.

Odgovarajući na pitanja novinara ona je odbacila poredjenja izmedju sadašnje situacije sa Iranom i aktivnosti Saveta bezbednosti koje su dovele do invazije na Irak.

«Situacije su, naravno, različite. Savet bezbednosti je važan korak zato što daje izvesnu težinu zahtevima Medjunarodne agencije za atomsku energiju. Nadamo se da ćemo moći da dobijemo odgovore koje Iranci treba da daju agenciji. Nadamo se da će Savet bezbednosti moći da dobije odgovore na neka od pitanja na koje Iranci do sada nisu želeli da odgovore. Ukratko, želim da naglasim da se ne radi o kraju diplomatije, rekla je Kondoliza Rajs.

Državni sekretar je dodala da je preuranjeno govoriti o mogućim sankcijama, kao i o tome da li će biti moguće ubediti Rusiju i Kinu, koje imaju obimne poslovne aranžmane sa Iranom, da podrže te sankcije. Ona je primetila da su obe zemlje upozoravale Iran da ne preduzme korak koji je napravljen ove nedelje. Državni sekretar je rekla da namerava da uskoro razgovara sa kineskim ministrom za inostrane poslove, Li Žaošingom, u okviru dugoročnije diplomatske inicijative za rešavanje iranskog pitanja.

Ona je takodje posebno nastojala da ukaže da se kritičan stav američke vlade ne odnosi na iranski narod već na vladu predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i na neizabrane verske lidere koji imaju kontrolu u Iranu. Sekretar Rajs je rekla da se, otkako je došao na vlast prošle godine, predsednik Ahmadinedžad konfrontirao sa medjunarodnom zajednicom oko nuklearnog pitanja i da je davao nečuvene izjave kakve se, kako je rekla, nisu mogle čuti u učtivom društvu niz godina. Državni sekretar je dodala da je izjava Ahmadinedžada o uklanjanju Izraela sa mape samo učvrstila uverenje u svetu da Iran ne bi trebalo da ima pristup tehnologiji nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG