Linkovi

Republikanski senator Čak Hejgel kritikuje Bušovu administraciju zbog Iraka


Medju oštrim kritičarima administracije predsednika Buša nalazi se i jedan senator iz predsednikove Republikanske stranke - Čak Hejgel iz države Nebraske koji izražava bojazan da su SAD ”zaglavljene“ u Iraku, a negoduje i zbog - kako kaže - nezdrave koncentracije moći u položaju predsednika.

Senator Hejgel kaže da mu stiže elektronska pošta u kojoj ga neki nazivaju ”izdajnikom“...

“Nedavno sam primio sledeću poruku: ”Zavežite, senatore. Uradite ono što vam predsednik kaže; zato smo vas i izabrali.“

Medjutim, senator je podsetio prisutne da su zakonodavstvo, pravosudje i izvršna vlast tri ravnopravna partnera u američkoj državnoj upravi. Priznao je i da neke njegove republikanske kolege smatraju da je u svojim izjavama previše kritičan prema predsedniku Buša. Ali, to ga nije sprečilo da te kritike ponovi i naglasi da progres u Iraku zavisi od samih Iračana.

“SAD su u protekle tri godine najznačajniji faktor stabilnosti u Iraku, a istovremenu su i veliki faktor nestabilnosti. To mora da se rasčisti, i to će biti učinjeno. A sve se tiče iračkog naroda i odluka iračke vlade o tome kojim putem oni žele da idu.”

Debata o Iraku i ovlašćenjima predsednika u ratu protiv terorizma podvlači tenzije izmedju predsednika Buša i nekih članova Kongresa, mahom iz Demokratske stranke. Medjutim, i neki republikanci, kao što je senator Hejgel, smatraju da Bušova administracija -- kao i neke pre nje -- uzima sebi veća ovlašćenja nego što joj to ustav dopušta. Najnoviji spor se odnosi na prisluškivanje razgovora izmedju osoba koje se sumnjiče za terorističke aktivnosti i američkih državljana. Predsednik je prisluškivanje dozvolio -- bez odobrenja suda. Bela kuća tvrdi da predsednik pravilnopostupio radi zaštite američkih života, dok kritičari -- medju kojima i senator Hejgel -- to pobijaju i traže pretres u Kongresu o tom součaju.

Najnovije ankete javnog mnjenja pokazuju da je oko 58% Amerikanaca nezadovoljno predsednikovom politikom u Iraku, na čemu neke demokrate u Kongresu insistiraju. A Džordž Buš uzvraća da takvim stavom samo potkopavaju moral američkih trupa, podstiču pobunjenike i rade protiv Iračana koji se bore za demokratiju.

XS
SM
MD
LG