Linkovi

Vlada Srbije formirala Savet za nacionalnu bezbednost


Vlada Srbije formirala je Savet za nacionalnu bezbednost čiji će zadatak, između ostalog, biti da koordinira rad civilnih i vojnih obaveštajnih službi u hapšenju haškog begunca Ratka Mladića.

U Savetu će, kako je najavljeno krajem prošle godine, biti predsednik i premijer Srbije koji će neizmenično predsedavati ovim telom, zatim predsednik parlamenta, ministri pravde, spoljnih i unutrašnjih poslova, ministar odbrane, direktor Bezbednosno informativne agencije, načelnik Generalštaba i načelnici vojnih službi bezbednosti. Ministar pravde Zoran Stojković izjavio je posle sednice vlade da će se Savet baviti i ispunjavanjem međunarodnih obaveza prema Haškom sudu. Reagujući na izjavu portparola Haškog tribunala Florans Artman da se Ratko Mladić krije u objektima pod zaštitom dela vojne obaveštajne službe i da se može dovesti u Hag za 48 sati, ministar Stojković izjavio je da je to pritisak na vlasti u Beogradu i ponovio da vlada sve preduzima kako bi locirala generala Mladića i ako bude dostupan nadležnim organima, biće sigurno izručen Hagu.

I predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim sudom Rasim Ljajić smatra da Srbiji i Crnoj Gori najviše od svih odgovara da Ratko Mladić sada bude uhapšen i isporučen Hagu zbog predstojećih pregovora o statusu Kosova i pridruživanju Evropskoj uniji. Jedini kmogu da se nadam da će ogromni napori koje ulažemo dati rezultat, kaže Ljajić i dodaje da to znači da se mora suziti manevarski prostor za mrežu koja skriva, štiti u čuva Ratka Mladića.

A predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić tvrdi da vlast zna gde se nalazi haški optuženik Ratko Mladić ali da ne želi da ga izruči Hagu.

XS
SM
MD
LG