Linkovi

Stiven Majer: Međunarodna zajednica pogrešila što je odbacila podelu Kosova


Profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu za odbranu, Stiven Majer, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, kaže da smata da je greška to što je međunarodna zajednica odbacila podelu Kosova kao neprihvatljivu.

Majer: Zvanični Vašington još nije artikulisao stav o Kosovu, dok je nezvanični stav, koji promovišu uglavnom vrlo uticajne nevladine organizacije i instituti, naklonjen nezavisnosti. Međutim, kada razgovarate sa pojedinim američkim zvaničnicima uočićete da je tokom protekle godine naglasak na nezavisnosti Kosova. Sve u svemu, nagoveštaj je da se Vašington kreće pema nezavisnosti i taj stav nije ublažen tokom protekle godine.

Glas Amerike: Da li i kako Vašington procenjuje najnoviji predlog Beograda o decentralizaciji na Kosovu?

Majer: Mislim da je najnoviji predlog Beograda o decentralizaciji korak napred, jer je sada reč uglavnom o tri glavne i većinom Srbima naseljene oblasti i važnim verskim objektima. Medjutim, problem je u tome da za sada albanska većina na Kosovu ne prihvata ideju o decentralizaciji, mada bi ona, ako vlada u Beogradu odigra karte na pravi način, mogla da bude uvod ili u podelu Kosova ili u stvaranje bezbedne srpske enklave. Mislim da je greška to što je, kako izgleda, medjunarodna zajednica odbacila podelu Kosova.

Glas Amerike: Kako bi mogao da se pospeši ulazak Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju?

Majer: U Briselu, u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, pa i u Beogradu - govori se da će - ako Srbija ispuni sve uslove u vezi sa Haškim sudom - to olakšati i ubrazati njen ulazak u EU. Mislim da je dugo do ulaska Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju, a i onda će se postaviti pitanje pod kakvim će uslovima ući. Beograd bi trebalo da ima na umu turski aspekt cele stvari, što je važno. Naime, mada je EU počela pregovore sa Turskom o njenom učlanjenju, ti razgovori su, po mom mišljenju, usmereni ka tome kako sprečiti, a ne omogućiti ulazak Turske. Stoga bi Beograd trebalo da dobro razmotri da li je stvarna želja Brisela da Srbija i Crna Gora i druge regionalne zemlje što pre udju u Uniju ili da duži period ostanu po strani. Tu bi trebalo imati u vidu i činjenicu da i sama EU ima svoje političke i ekonomske probleme, i da nagoveštena ekonomska pomoć Srbiji i Crnoj Gori nije izvesna.

XS
SM
MD
LG