Linkovi

IIjber Hisa: Rešenja može doći isključivo političkim sredstvima


Ovo je značajan momenat za kosovske Srbe i ukoliko oni to shvate iskoristiće šansu da direktno predstavljaju sebe u budućem pregovaračkom procesu, umesto da to čini zvanični Beograd, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike potpredsednik partije ORA Iljber Hisa, dodajući da bi kosovska strana bila spremna da sa njima razgovara kao sa svojim sugradjanima.

Hisa: Ukoliko kosovski Srbi budu rešili da njihove interese zastupa zvanični Beograd, znači da oni prihvataju da sa nama razgovaraju o svim pitanjima uključujući i pitanja prošlosti.

Glas Amerike: Da li je za očekivati da predstavnici kosovskih Srba preuzmu na sebe takvu odgovornost, s obzirom na postojeće uslove života srpske zajednice?

Hisa: Mi smo inicirali odbor za zajednice jer smo mislili da je nužno uspostaviti direktan dijalog na unutrašnjem planu koji će omogućiti svim zajedicama da imaju direktan pristup našoj delegaciji kako bi se svi zahtevi zajednica upotpunili u našoj platformi. Dosadašnjim radom smo postigli da komunikacija ukazuje na konkretne korake koje treba napraviti.

Kao član političko-strateške grupe i odbora za zajednice Iljber Hisa zalaže se za očuvanje srpske kulturne baštine na Kosovu uz poziv zvaničnom Beogradu da ozbiljno shvati takvu ponudu.

Hisa: Što se tiče Srpske Pravoslavne Crkve i celokupne kulturne baštine, delimo dosta zajedničkog, i tu sam veliki optimista i mislim da možemo da postignemo velike rezultate. Prihvatićemo ne samo ime već i celokupnu unutrašnju organizaciju SPC sa svim ostalim privilegijama i zahtevima. Ukoliko budemo u prilici da razgovaramo sa SPC i medjunarodnom zajednicom, stićićemo do rešenja koje će biti optimalno za sve i koje će garantovati ne samo zaštitu kulturne baštine, koja je za nas jako važna već, možemo da postignemo i dogovor koji može da pruži privilegije SPC.

Novi plan za reformu lokalne vlasti izlazi u susret manjinskim zajednicama, ali ne dozvoljava kompromis sa teritorijalnim integritetom Kosova kao ni blokadu rada kosovskih institucija, konstatuje Hisa i dodaje da ne treba isključiti mogućnost izbijanja novih nemira, ali da je veoma važno da i Priština i Beograd shvate da se do rešenja može doći isključivo političkim sredstvima. O mogućnosti nametanja rešenja za konačni status Hisa kaže.

Hisa: Samim tim što u novijoj istoriji Prištna i Beograd nisu bili spremni da pronadju rešenje, doprinelo je da treća strana ima ulogu koju ima i koju će imati. Treću stranu vidimo kao deo jednog kompleksnog rada, koja može da pomogne da se nadje prihvatljivo rešenje političkim sredstvima.

XS
SM
MD
LG