Linkovi

Kada 13. dan u mesecu padne u petak sujeverni kažu da je to nesrećan dan


Slučajno se potrefilo da vam baš na ovaj dan sopštimo vest da je još jedan proizvod, naširoko upotrebljavan u 20. veku, sada definitivno na zalasku.

Čuveni japanski proizvodjač fotoaparata Nikon, u čije ime se zaklinju mnogi profesionalni i amaterski fotografi, objavio je nameru da težište svoje proizvodnje potpuno preusmeri sa 35-milimetarskih fotoaparata na digitalne. U osnovi ove odluke leži nepobitna činjenica da je kvalitet digitalne fotografije dostigao - a za svakodnevne potrebe i premašio kvalitet one koja se zasniva na hemijskom procesu. O praktičnim prednostima ne treba ni govoriti. U poslednjih sedam godina, kaže Nikon, uspeh digitalnih kamera doveo je do toga da 95 odsto prodaje, samo u Velikoj Britaniji, otpada na tu vrstu fotoaparata. Štaviše, potražnja za njima neprestano raste, dok klasične fotoaparate jedva da neko i kupuje.

Zbog toga, Nikon prestaje da proizvodi većinu svojih kamera, sve objektive za kamere velikog formata i sve objektive sa manuelnim fokusom. Kao malo priznanje da klasični fotografski film još služi u profesionalnoj sferi, Nikon će nastaviti da proizvodi model F6, u širokoj upotrebi medju profesionalnim fotografima, a po ceni gotovo nepristupačan običnim kupcima. Ostali 35-milimetarski fotoaparati prodavaće se dok ih bude na zalihama. U medjuvremenu, popularni Nikonovi digitalni modeli D50 i D70 prodaju se k’o vrući kolači. Ova vest nesumnjivo predstavlja ubedljiv putokaz u kom pravcu će se razvijati fotografija narednih decenija.

XS
SM
MD
LG