Linkovi

Najnoviji skandal mogao bi da bude glavna tema ovogodišnjih kongresnih izbora


Opozicione demokrate očekuju osvajanje novih mesta u Kongresu, posle izbora kasnije ove godine, delimično zahvaljujući korupcionaškom skandalu u čijem središtu je bivši uticajni republikanski lobista, Džek Ejbramof. Republikanci se brane ističući da je Ejbramof davao pare i demokratama.

Demokrate vide šansu u sve širem skandalu vezanom za lobistu Džeka Ejbramofa. Demokratski senator iz države Njujork, Čarls Šumer, govorio je o tome u jednom programu TV mreže NBC:

”Javnost kaže da je Amerika krenula pogrešnim putem i mi, demokrate, zalažemo se za promene, ne samo u smislu ugušivanja lobiranja i korupcije, već i u životno važnim stvarima, kao što su cene energije, lekova i zdravstvenog osiguranja. Mislim da će sve to biti povezano i da će ovo biti dobra godina za demokrate, ako stvari nastave istim tokom.“

Ejbramof je centralna ličnost korupcionaškog skandala koji bi mogao da obuhvati nekoliko zakonodavaca. On je republikanac i tesno je bio povezan sa republikancima u Kongresu, ali kada je to bilo korisno za njegove klijente, davao je novac i nekolicini demokrata. Lobiranje, odnosno nastojanje lobista da utiču na članove Kongresa da glasaju povoljno za njihove klijente, zaštićeno je američkim Ustavom. Medjutim, istražne sudije kažu da je lobiranje Džeka Ejbramofa vrlo brzo prešlo u potkupljivanje. Bivši lider većine u Predstavničkom domu, republikanac Tom Dilej, nije direktno umešan u ovaj skandal, ali njegove veze sa Ejbramofom uverile su mnoge republikance da Dilej ne bi trebalo da se vrati na taj položaj, pa je on nedavno odustao od tog pokušaja. Republikance posebno zabrinjava ovaj slučaj zato što se ove godine održavaju izbori za Kongres. Ali oni ističu da je Ejbramof, pokušavajući da kupi uticaj, davao pare i nekim demokratama. Republikanski senator iz Kanzasa, Sem Braunbek, govorio je o tome u jednom programu TV mreže ABC:

”Mislim da je skoro 80 članova Senata primilo novac od njega, što znači da ga je delio i republikancima i demokratama. Nadam se da će tragovi biti otkriveni na agresivan način kako bismo narodu pokazali dobru, poštenu i čistu vladu.“

Republikanci sada nastoje da pronadju trajnu zamenu za Toma Dileja, o čemu bi mogli da glasaju krajem ovog meseca. Politički analitičar i profesor Univerziteta države Virdžinija, Lari Sabato, kaže da će, uprkos tome, slučaj Ejbramof verovatno biti jedno od najkrupnijih pitanja ovogodišnjih kongresnih izbora:

”Dilej je gurnut sledja od strane Džeka Ejbramofa, čije priznanje krivice je jasno pokazalo da će taj skandal biti najkrupnije pitanje cele ove godine.“

Zbog ovog slučaja nekolicina zakonodavaca je već pod istragom pa se narednih meseci očekuju nova otkrića, koja bi mogla da nanesu političku štetu obema strankama, u zavisnosti od toga ko je od članova Kongresa umešan. U novembru će se glasati za svih 435 mesta u Predstavničkom domu i za trećinu od stotinu mesta u Senatu. U oba doma Kongresa republikanci imaju većinu od 1994. godine.

XS
SM
MD
LG