Linkovi

Na naslovnim stranicama američke štampe


Pored izveštaja o pretresu za potvrdu nominacije kandidata za sudiju Vrhovnog suda, Samjuela Alita, koji na prvim stranicama donose takoreći svi američki listovi, Bostonski “Kriščen Sajens Monitor” detaljno analizira način operisanja bivših republikanskih lobista, Džeka Ejbremofa i njegovog partnera, Majkla Skenlona, koji su priznali krivicu po optužbama za podmićivanje kongresmena I vladinhi funkcionera. Jedan od najzanimljivijih primera koje iznosi Monitor odnosi se na lobiranje u korist indijanskih plemena koja su nastojala da dobiju dozvole za otvaranje kockarnica. Pri tome su Ejbremof i Skenlon povremeno angažovali i fundamentalističke hrišćanske grupe, koje se protive kockanju, da bi neutralisali konkurentske zahteve za otvaranjem kockarnica i zaštitili interese svojih indijanskih klijenata, uzimamjnući pri tom novac od jedne i od druge strane.

Neki od vodećih listova, uključujući “Vašington Post” i “Njujork Tajms” danas prenose članak časopisa “Nature”, ili Priroda, o rezultatima studije američkiih i latinoameričkiih nučnika, prema kojoj je globalno zagrevanje dovelo do izumiranja više desetina vrsta žaba u poslednje tri decenije. U članku “Vašington Posta” navodi se da ova studija pruža solidne dokaze na osnovu kojih je jasno da bi nekontrolisano globalno zagrevanje moglo da dovede do izumiranja dodatnih bioloških vrsta i širenja brojnih bolesti kao i da omogućava da se shvati lanac reakcija u prirodi zahvaljujući kojem je od 1980. godine iz svojih tradicionalnih habitata nestalo čak 112 vrsta vodozemaca.

“Čikago Tribjun” izveštava o najnovijoj meri protiv pušenja koja se priprema u jednom od predgradja Čikaga - Elk Grouvu. Lokalne vlasti nisu zadovoljne dosadašnjim merama za ograničavanje pušenja i razmatraju zabranu prodaje cigareta, što bi, ukazuje Čikago Tribjun, bio prvi takav potez u državi Ilinoj. Po zakonu te države, kao I mnogih drugih, več je zabranjena prodaja cigareta osobama mladjim od 18 godina. U nekim od drugih predgradja Čikaga takodje je već uvedena ili se sada ubvodi zabrana pušenja na radnom mestu i na javnim mestima, ali zvančnici u Elk Grouvu očigledno smatraju da to nije dovoljno, zaključuje “Čikago Tribjun”.

Prestonički “Vašington Tajms” piše o velikom porastu broja meksičkih restorana u širem području Vašingtona. Tajms to pripisuje porastu hispanske populacije u Vašingtonu i okolini ali i, kako izgleda - sve većoj popularnosti meksičlke kuhinje medju Amerikancima. Analitičari zaklučuju, navodi “Tajms”, da je prednost meksičkih restorana - dobro pripremljena i sveža hrana, ali i činjenica da prosečnim Amerikancima očigledno sve više prijaju ljuta i aromatična jela.

XS
SM
MD
LG