Linkovi

Semjuel Alito okončao svedočenje pred Senatskim odborom za pravosuđe


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_us_court_alito_12jan06_eng_195.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Pred senatskim odborom za pravosudje završen je pretres o potvrdi nominacije kandidata za sudiju Vrhovnog suda, Samjuela Alita. Tokom jutrošnjeg ispitivanja, Demokrate su nastavile da kritikuju njegov dosadašnji rad.


Završavajući ispitivanje sudije apelacionog suda Samuela Alite, senator Ted Kenedi, demokrata iz Masečusetsa, ponovo je kritikovao dosadašnji rad sudije Alita. Kenedi je rekao da u slučajevima u kojima je Alito donosio odluke, postoje dokazi za, kako se izrazio, pravno iskrivljavanje i nedosledno rasudjivanje da bi izašao u susret onima koji su na vlasti.

“On bi mogao da navede primere tako da mi pomislimo da je pomagao običnim gradjanima, ali je na osnovu dokumentacije jasno da je običnom gradjaninu bilo teško da bude tretiran od sudije Alita na fer način.”

Obraćajući se Alitu, republikanski senator Orin Heč iz države Juta ukazao je da su demokrate politički motivisane i da smatra da Alito nije od strane njih bio tretiran na fer način. Glavni demokrata u komitetu, senator Petrik Lejhi, iz Vermonta, branio je oštro ispitivanje demokrata.

“Sudija verovatno misli da je izložen neobjektivnoj kritici, ali mi govorimo o poziciji sa doživotnim mandatom, a reč je o najuticajnijem sudu u ovoj zemlji.”

Neka od pitanja koja su bila upućena Alitu odnosila su se na predsednička ovlašćenja, uključujući i legitimnost odluke predsednika Buša da naredi tajno prisluškivanje telefonskih razgovora Amerikanaca za koje se sumnja da su povezani sa teroristima. Predsednik je rekao da, prema kongresnoj rezoluciji iz 2001. godine, on ima ovlašćenje da se bori protiv terorizma, mada se neki zakonodavci ne slažu sa tom tvrdnjom. Alito je rekao da to pitanje tek treba pošto se radi o tumačenju zakona. Ako bude potvrdjen, sudija Alito će naslediti sudiju Sandru Dej o Koner, koja se smatra politički umerenom, i čiji glas je često bio odlučujući u odlukama sudija sa pet prema četiri u kontorverznim slučajevima. Demokrate izražavaju zabrinutost da bi Alito mogao da izmeni političku ravnotežu u Vrhovnom sudu.

XS
SM
MD
LG