Linkovi

Predsednik Džordž Buš branio svoju spoljnu i unutrašnju politiku


Na skupu u Luivilu, prisutni gradjani su predsedniku postavili niz pitanja - od rata protiv terorizma do brige za stare. Predsednik Buš je otvorio ovaj skup snažnom odbranom svoje politike - kako kod kuće, tako i u inostranstvu.

On je zatim upitan da li Amerikanci mogu da očekuju da će rat protiv terorizma biti okončan dramatičnom kapitulacijom protivnika, poput onih u Prvom i Drugom svetskom ratu. Predsednik Buš je rekao da se ovaj rat veoma razlikuje i da će se do pobede doći postepeno.

«Ostvarićemo dugoročnu pobedu tako što ćemo poraziti beznadje i očaj koji ove ubice žele da iskoriste, i što ćemo ih zameniti sistemom koji je otvoren i koji pruža nadu. A, jedini takav sistem je - slobodan sistem.»

Predsedniku Bušu je takodje postavljeno pitanje o njegovoj kontroverznoj odluci da dozvoli vladi da prisluškuje telefonske razgovore američkih gradjana sa pripadnicima al-Kaide bez sudskog odobrenja. Po prvi put, predsednik je nagovestio da se neće suprotstaviti kongresnoj istrazi o tom programu.

«Biće dosta pretresa o tom pitanju, ali to je dobro za demokratiju. Sve je u redu dotle dok ti pretresi, koji će nastojati da utvrde da li sam imao ovlašćenje da donesem takvu odluku, ne otkriju neprijatelju podatke o tome šta preduzimamo. Vidite, u tome leži opasnost.»

Tokom proteklih mesec i po dana predsednik je imao brojne nastupe kojima je nastojao da ojača podršku javnosti za svoju politiku. Medjutim, jučerašnji nastup u Luivilu bio je prvi koji je imao formu predizbornog skupa. Luivil je grad u kome postoji dosta izražena zabrinutost povodom stanja u Iraku i očekuje se da će pitanja spoljne politike u velikoj meri uticati na ishod kongresnih i lokalnih izbora u novembru. Član Predstavničkog doma, En Nortrop, nova zvezda u republikanskoj stranci, imaće ove godine neobično jakog protivnika. Naime njen demokratski protivkandidat Endru Horn je veteran rata u Iraku, ali smatra da je invazija te zemlje bila velika greška.

XS
SM
MD
LG