Linkovi

Premijer Velike Britanije Toni Bler duboko razočaran zbog obnavljanja nuklearnih aktivnosti u Iranu


Britanski premijer Toni Bler izjavio je da je odluka Irana, da nastavi sa obogaćivanjem uranijuma, izazvala razočaranje i strepnju širom sveta. Bler očekuje da će povodom toga reagovati i Ujedinjene nacije.

U govoru pred članovima parlamenta, premijer Bler je izjavio da odluka Irana, da nastavi sa aktivnostima u postrojenju za obogaćivanje uranijuma, uz nedavne pretnje upućene Izraelu, izaziva ozbiljnu zabrinutost međunarodne zajednice.

«Odluka Irana je zaista vrlo ozbiljna. Mislim da nema mesta skrivanju našeg dubokog razočarenja onim što je Iran odlučio da uradi. A kada se tome dodaju komentari koji se tiču države Izrael, sve to izaziva realnu i ozbiljnu strepnju širom sveta».

Bler je potvrdio da će se ministri inostranih poslova Britanije, Francuske i Nemačke sastati u Berlinu kako bi razgovarali o krizi. On očekuje da će slučaj završiti pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji bi mogao da uvede sankcije Iranu.

«Mislim da najpre treba obezbediti da se postigne dogovor oko preporuke Savetu bezbednosti, ukoliko to zaista bude ono za šta se saveznici odluče, a ja mislim da je to izvesno. Onda treba da odlučimo kakve ćemo mere preduzeti, a očigledno je da ništa ne isključujemo. Važno je da Iran prepozna koliko je ozbiljna pretnja međunarodne zajednice. Međutim, mislim da je najbolje da idemo redom, da najpre održimo sastanke, na kojima ćemo diskutovati i postići dogovor, a onda možemo da se posvetimo odlukama o merama koje ćemo preduzeti».

Komentari bitanskog premijera odslikavaju zabrinutost koja se može čuti i u drugim evropskim prestonicama. Primera radi, u Moskvi je ministar odbrane Sergej Ivanov rekao da je onespokojen i razočaran akcijom Irana.

Inače, ruski stavovi pažljivo se prate, jer Moskva već neko vreme pomaže Iranu da izgradi nuklearni reaktor za mirnodopsku upotrebu, a Rusija poseduje i pravo veta na odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG