Linkovi

Evropska unija radi na alternativnim izvorima i rutama snabdevanja energijom


Evropska unija radi na alternativnim izvorima i rutama snabdevanja energijom, činjenica je kojoja je potvrdjena u vreme mogućih problema izazvanih nesprazumima na relaciji Moskva- Kijev. Uz to, izvori Evropske komisije su potvrdili da jedan od alternativnih pravaca snabdevanja Unije ide i preko balkanskog regiona.

Evropljani, želeli to ili ne, moraju što pre ozbiljno razmatrati pitanje snabdevanja energijom, iz jednostavne činjenice da danas pola ukupnih količina energije potrebne Uniji dolazi iz uvoza. U Evropskoj komisiji razmišlja u dva pravca- smanjiti potrošnju i štediti gdje god se može, , dok sa druge strane, a poučeni nedavnom epizodom sa smanjenjem dotoka gasa iz Rusije, briselski zvaničnici na stolu imaju plan alternativnih ruta snabdevanja.

Jedan od ruta bi spajala EU sa izvorom prirodnog gasa iz Kaspijskog bazena i država Zaliva- najprirodniji put je preko Turske i država Balkana.

Izvor u Komisiji potvrdjuje da se takav plan razmatra, mada ne predvidja njegovu skoru realizaciju. Imajući na umu činjenicu da, kada je reč o razvoju neophodne infrastukture, treba pre govoriti o decenijama, nego o godinama, u Evropskoj komisiji ipak ukazuju da je "olakšavajuća okolnost" nedavno potpisani sporazum država Zapadnog Balkana o zajedničkom tržištu energije. To nalašava se, čini realnijim ulaganja investitora , ne samo u prenos gasa od izvora prema Uniji, već i u infrasturkturu , neophodnu zapadno-balkanskim državama.

XS
SM
MD
LG