Linkovi

Od 9. do 13. januara u San Francisku održava se sajam MacWorld


Od 9. do 13. januara u poslovnom centar Moskon, u San Francisku, održava se ovogodišnji sajam MacWorld, na kome firma Epl i njoj bliske kompanije predstavljaju nove, avangardne, proizvode.

Jučerašnji dan obeležila je prezentacija Stiva Džobsa, generalnog direktora i jednog od osnivača kompanije Epl. U dupke punoj kongresnoj sali, uz ovacije prisutnih, Džobs je prikazao novi i-Mac kompjuter, čije “srce” čini najnoviji Intelov Kor Duo processor. Iako je prelazak sa IBM-ovih Power PC na Intelove procesore najavljen još polovinom prošle godine, glasine koje su kružile uoči ovogodišnjeg MacWorld-a predviđale su samo novu verziju i-Book-a sa nekim od postojećih Intelovih procesora. Umesto toga, Džobs je posle i-Mac-a predstavio novi laptop koji će na tržište izaći sledećeg meseca, pod imenom MacBookPro, a koji će zameniti dosadašnju seriju PowerBook računara.

Na osnovu standardnih testova koje je Džobs pokazao u formi grafikona, predstavljene mašine su čak 3 do 5 puta brže od dosadašnjih, a sadrže i brojna usavršenja - poput ugrađenih minijaturnih kamera za video-konferencije, kao i modernih grafičkih kartica. Kako je Džobs naglasio, novi laptop ima ekran koji je po kvalitetu isti kao i poznati Eplov Cinema Display. Naravno, uz nove mašine dolazi i najnovija verzija Tigra - poznatog Eplovog operativnog sistema - pod brojem 10.4.4, koju korisnici već mogu da povuku sa Interneta. Inače, Džobs je juče predstavio i novine u softverskom kompletu poznatom kao i-Life - koji sada, pored već postojećih komponenti, sadrži i aplikaciju i-Web koja korisnicima omogućava jednostavnu pripremu i realizaciju veoma lepo dizajniranih veb stranica, blogova i podkasta, uz veliku integraciju drugih i-Life aplikacija. Za one koji su spremni da nabave nove računare, samo da kažemo da je novi i-Mac od juče u prodaji po dosadašnjoj ceni od 1299 dolara, dok će zainteresovani za novi MacBookPro laptop morati da odvoje čak 1999 dolara.

XS
SM
MD
LG