Linkovi

Petersen: Intenzivirane pripreme za početak razgovora o konačnom statusu Kosova


Šef UNMIK-a, Soren Jesen Petersen i predsednik kosovskog parlamenta Nedžat Daci razgovarali su danas o pripremama kosovskog pregovaračkog tima uoči razgovora o finalnom statusu Kosova.

Petersen je izjavio da su intenzivirane pripreme za početak razgovora, a kosovskoj delegaciji je poručio da se redovnim susretima usmeri ka postizanju kompromisa oko najvažnijih pitanja. On je naglasio da početak pregovora o statusu ne znači i podelu Kosova kao i da to pitanje nije na dnevnom redu. Mogućnost podele odbacio je i predsednik Skupštine Nedžat Daci uz komentar da se u “ovom ključnom momentu ne sme dozvoliti da interesi pojedinaca nadvladaju procese koji vode ka nezavisnosti Kosova.

Predsednik Pokreta Snaga Srbije, Bogoljub Karić iz Crne Gore doputovao je na Kosovo. On je na sednici Glavnog odbora Pokreta snaga Srbije u Kosovskoj Mitrovici optužio predsednika i premijera Srbije, Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu da su , kako je rekao, ”ogrezli u korupciji i kriminalu i da neće dočekati nove izbore jer će se ponoviti 5.Oktobar”.

Inače, danas je održan i sastanak kosovske političke grupe za status na kojem je razmatran novi plan decentralizacije. Ministar za lokalnu upravu Ljutfi Haziri je tom prilikom naglasio da je novi plan ozbiljna ponuda svim etničkim zajednicama. U tom smislu, potpredsednik i poslanik stranke ORA, Iljber Hisa ocenio je za naš program da je”suštinska razlika izmedju kosovskog i beogradskog pristupa decentralizaciji to što Priština želi integraciju zajednica, a Beograd podelu kao i da, ako je Srbija svojim ponašanjem izgubila Kosovo, ne treba na isti način da izgubi i kosovske Srbe.

XS
SM
MD
LG