Linkovi

Debljina u srednjem dobu utiče kasnije na zdravlje


Odavno je utvrđeno su visok pritisak i holesterol opasni po zdravlje. Sada rezultati najnovijih istraživanja ukazuju da gojaznost u sredovečnosti, čak i kod onih koji imaju dobar nivo holesterola i krvni pritisak, doprinosi povećanoj opasnosti od oboljenja i smrti od srčanih problema i šećerne bolesti - u kasnijim godinama. Preterana debljina čini čak i zdrave osobe podložne tim oboljenjima.

Specijalistu na Čikaškom univerzitetu, Roberta Kušnera, pacijenti često pitaju :

”Ako je sve u redu sa nivoom šećera u krvi, holesterolom, i krvim pritiskom, da li je važna moja težina? “

Odgovor je potvrdan, shodno rezultatima najnovijeg istraživanja, objavljenim u novom broju časopisa Američkog lekarskog udruženja. Glavni istraživač, Lidžing Jan, sa Pekinškog i univerziteta Nortvestern, u Čikagu, iznosi :

”Čak i oni koji nisu imali povišen krvni pritisak, visok holesterol i dijabetes, ali su bili previše gojazni u srednjim godinama, u većoj su opasnosti od srčanih oboljenja, dijabetesa, ili čak smrti u kasnijim godinama života.“

Studijom, kojom je skoro tri decenije praćeno zdravstveno stanje više od 17 hiljada stanovnika Čikaga, utvrdjena je povezanost između gojaznosti u sredovečnosti i zdravstvenih problema posle 65. godine života. Gojazni ljudi su u četvorostruko većoj opasnosti da u dobiju srčane probleme, a opasnost od dijabetesa je 11 puta veća.

XS
SM
MD
LG