Linkovi

Makedonija će podržati referendumsku odluku o državnom statusu Crne Gore


Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski, koji je u utorak okončao zvaničnu posjetu Crnoj Gori, rekao je nakon susreta sa crnogorskim kolegom po funkciji, Filipom Vujanovićem, da će Skoplje podržati svaku odluku gradjana Crne Gore izraženu na referendumu o državnom statusu. U Podgorici je, kako prenosi Nebojša Redžić otvoren i konzulat Makedonije.

Crvenkovski i Vujanović su na zajedničkoj konferenciji za novinare na Cetinju izrazili zadovoljstvo saradnjom dvije države, uz konstataciju da su odnosi na visokom nivou i da predstavljaju kao primjer dobre saradnje u regionu.

Crvenkovski je kazao da, kada se radi o važnim pitanjima u regionu, Crna Gora i Makedonija imaju identična mišljenja.

Vujanović je dodao da će rješavanje odnosa Srbije i Crne Gore uticati na stabilnost regiona, i dodao da bi Crna Gora kao samostalna država imala najbolje odnose sa Srbijom.

Vujanović veruje da će se sjednica crnogorskog parlamenta na kojoj će se raspravljati o referendumu održati 7. februara, za kada je i zakazana, i da će se sa punom odgovornošću i vlast i opozcija pripremiti za tu sjednicu.

Crvenkovski je takođe rekao kako "situaciju na Kosovu ne bi trebalo potcjenjivati".

"Balkan je do sada pokazao da situacija u regionu ne smije potcjenjivati, a kada ovo kažem mislim na status Kosova, a ne na relaciju Podgorice i Beograda", kazao je Crvenkovski, uz ocjenu da uloga medjunarodne zajednice u rješavanju statusa Kosova mora da bude važan faktor jer “nije bitan samo krajnji cilj već i način na koji će se do njega doći”.

Vujanović je istakao da je "pitanje statusa Kosova demokratsko, uz sve svoje ozbljne bezbjedonsne inplikacije". Crnogorski predsjednik je ocijenio da u dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje međunarodne zajednice, na jednak način treba tretirati i rješenje i implementaciju tog rješenja, kako bi bezbjedonosna komponenta izgubila na značaju i kako bi to bilo samo demokrtsko pitanje.

Crvenkovski i Vujanović ocijenili su da nesuglasice Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve treba da ostanu crkveno, a ne državno pitanje.

Vujanović je poglavarima obje crkve poručio da bi trebalo da šalju poruke mira i zajedništva.

Crvenkovski je razgovarao i sa premijerom Milom Djukanovićem i predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Đukanović je gostu iz Skoplja rekao da je Crna Gora spremna da ispoštuje sve međunarodno priznate standarde i najoštriju evropsku praksu, kako bi se na referendumu o državnom statusu postigao nesporan i svestrano prihvaćeni rezultat, dok je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Crvenkovskom rekao “da je najbolja najava pozitivnog rezultata referenduma godinama stabilna većina građana koji podržavaju to rješenje i serija uspjeha vladajuće koalicije na posljednjih šest lokalnih izbora, u ranije opozicionim opštinama”.

Slovenija će podržati rezultat referenduma

Slovenija će poštovati svaki rezultat crnogorskog referenduma ukoliko on bude sproveden na demokratski način i uz poštovanje evropskih standarda, rekao je u Ljubljani ministar inostranih poslova Slovenije, Dimitrij Rupel, nakon razgovora sa svojim crnogorskim kolegom Miodragom Vlahovićem.

Rupel je naveo da je Slovenija spremna da stavi na raspolaganje Crnoj Gori svu pomoć u približavanju evropskim integracijama.

Vlahović je, kako je prenijela slovenačka državna agencija STA, naveo da Crna Gora želi da referendumski proces sprovede na otvoren, korektan i miran način uz učešće svih relevantnih političkih subjekata, odbacivši mogućnost odlaganja izjašnjavanja.

Džudit Bat: Nophodan kompromis o referndumskim uslovima

Kompromis o uslovima referenduma u Crnoj Gori je ključan i potreban, i zato bi svi trebalo da odustanu od maksimalističkih zahtjeva, kazala je ekspert Instituta za bezbjednosne studije Evropske unije Džudi Bat.

Džudit Bat je ocijenila da je Miroslav Lajčak "odličan izbor" za medijatora u pregovoirima opozicije i vlasti u Crnoj Gori.

"On je prilično razuman čovjek i ne mogu da se sjetim ko bi bio bolja osoba za taj zadatak", kazala je Bat.

Miroslav Lajčak će sa političkim liderima u Crnoj Gori razgovarati u četvrtak.

XS
SM
MD
LG