Linkovi

Ko će naslediti Arijela Šarona i kakav će uticaj imati njegova zaostavština?


Izarelski premijer Arijel Šaron je i dalje u kritičnom stanju posle teškog moždanog udara, koji je izazvao šok u zemlji i neizvesnu političku budućnost. Analitičari sada procenjuju ko bi mogao da se pojavi kao budući lider Izraela i uticaj koji će Šaronova zaostavština imati na budućnost zemlje.

Većina medicinskih stručnjaka predviđa da će moždani udar i izliv krvi u mozak sprečiti Šarona da se vrati u izraelsku politiku, što stvara neočekivani i neposredni vakuum u vođstvu jevrejske države. Povukavši jevrejske naseljenike iz Gaze i sa malog dela Zapadne obale i osnovavši novu partiju Kadima, Šaron je postao nesporni lider Izraela. Šef vašingtonskog dopisništva izraelskog radija, Jaron Dekel, koji je gotovo 20 godina pratio Šaronovu karijeru i pisao o njoj, kaže da je glavna premijerova zaostavština ukidanje političkog tabua kakvo je bilo premeštanje jevrejskih naseljenika i izraelskih vojnika sa palestinskih teritorija.

«Rekao bih da je zaostavština premijera Šarona prevashodno sadržana u probijanju ogromne psihološke barijere u Izraelu da nikada ne možete da evakuišete naselje. Mislim da kada jednom ta barijera ne bude postojala, pojaviće se mogućnost novih evakuacija naselja sa teritorija u budućnosti, bilo sporazumno sa Palestincima, bilo jednostrano.»

Analitičari ukazuju da je Šaron napustio desničarsku partiju Likud, jer bi ga njena baza sastavljena od jevrejskih doseljenika verovatno blokirala prilikom donošenja ključnih odluka o izraelskoj budućnosti. Analitičari takođe kažu da je on odrazio poglede većine Izraelaca koji ne veruju da će Palestinci uskoro da budu partneri u miru i da je došlo vreme da se odvoje od njih. Direktor Centra za bliskoistočnu politiku Hadsonovog instituta, Mejrav Vurmser, kaže da je glavna Šaronova karakteristika bila njegova sposobnost da sa desnog krila izraelske politike pređe u centar.

«Čak i bez uspostavljanja razvijene političke agende, Šaron je bio u stanju da pridobije široku javnu podršku tvrdeći da je centrista. Izraelci, kako se ispostavilo, bili su umorni od nasleđa i hteli su jednog iskusnog političara sa praktičnim rešenjima. Ono što je privuklo izraelske birače je bila slika o njemu kao o iskusnom političkom realisti.»

Analitičari ukazuju da je vršilac dužnosti premijera Ehud Olmert rani kandidat za Šaronovog naslednika, iako se izraelska politička scena često brzo menja, a te promene nije lako predvideti. Glavni američki dopisnik izraelskog lista «Haarec», Šmuel Rosner, predviđa da će Olmertu biti teže da vlada zemljom, jer nema veliko vojno iskustvo ili Šaronovu istorijsku prošlost.

«Moraće da bude drugačija vrsta lidera zbog svojih ograničenih mogućnosti da manevriše javnim mnjenjem kao što je to mogao Šaron. Olmert nije onoliko popularan kao što je bio i kao što je još Šaron. On nema isti oreol osnivača zemlje i ne postoji mogućnost da sprovodi politiku na način na koji je to činio Šaron.»

Analitičari u svakom slučaju zaključuju da uprkos političkom potresu u Izraelu, neće biti velikih promena u strateškom odnosu sa Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG