Linkovi

Deo platforme za pregovore o statusu Kosova javan


Srpski tim stavio je na uvid javnosti deo platforme za pregovore o budućem statusu Kosova koji se odnosi na decentralizaciju.

U tom delu platforme izneti su već poznati stavovi vlasti u Beogradu da na Kosovu treba formirati srpske opštine u Severnoj Mitrovici, na centralnom Kosovu, u Kosovskom Pomoravlju i u Metohiji.

Formiranje srpskih opština deo je procesa koji bi trebalo da obezbedi ustavna jemstava i zakonsku zaštitu kako bi Srbi mogli da opstanu u toj pokrajini, navodi se u tekstu platforme i dodaje da je ta jemstva najlakše uvesti kroz decentralizaciju.

Savetnik predsednika Srbije Leon Kojen kaže da je deo platforme posvećen decentralizaciji objavljen sada jer će krajem januara u Beču početi pregovori na tu temu. Kojen navodi da je za Beograd izuzetno značajan deo koji se odnosi na decentralizaciju, "jer će samo usvajanje ključnih zahteva Beograda omogućiti obezbeđenje normalnog života srpske zajednice na Kosovu i, što je ne manje važno, povratak velikog broja izbeglica".

Savetnik srpskog premijera Aleksandar Simić smatra da je ključni problem decentralizacije teritorijalna nepovezanost opština sa većinskim srpskim stanovništvo čiji bi se praktični rad obezbedio njihovom funkcionalnom povezanošću i dodao, da bi se ta funkcionalnost dobila njihovim horizontalnim povezivanjem i stvaranjem zajedničkih tela.

XS
SM
MD
LG