Linkovi

Savjet Evrope traži pristup zatvorima u nadležnosti KFOR-a


Savjet Evrope mora da ima slobodan pristup svim zatvorima koje kontroliše KFOR na Kosovu, poručio je generalni sekretar Savjeta Evrope Teri Dejvis /Terry Davis/ komandi međunarodnih snaga na Kosovu.

Dejvis podsjeća da takvo pravo već ima Komitet za prevenciju torture pri Savjetu Evrope - i to na teritorijama svih članica Savjeta, uključujući i Kosovo gdje je trenutno uprava povjerena UNMIKU-u.

“Kfor, ukoliko nema šta da krije, trebalo bi da odmah omogući komitetu Savjeta Evrope neograničen pristup svim svojim pritvorskim jedinicama na Kosovu”, naveo je Dejvis.

Komesar SE za ljudska prava Alvaro Žil Robles uporedio je početkom decembra 2005. tretman zatvorenika u američkom vojnom kampu Bondstil na Kosovu sa zatvorom u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi i izrazio nezadovoljstvo što su zatvorenici u Bondstilu držani mjesecima u lošim uslovima, bez pokretanja sudskih postupaka.

Savjet Evrope upozorava da je – “ukoliko KFOR nešto krije, period uoči početka pregovora o budućem statusu Kosova posljednja šansa da sa tim izadje na čistac".

Poruka iz Strazbura naglašava da su ljudska prava i vladavina zakona dva ključna preduslova za demokratsku stabilnost i rješavanje budućeg statusa Kosova.

To bi trebalo da otvori put za punu primjenu ključnih pravnih instrumenata Savjeta Evrope i to na cijeloj kosovskoj teritoriji.

S tim u vezi, Prištini i Beogradu se poručuje da je Savjet Evrope spreman da učestvuje o razgovorima o kosovskom statusu i da tim učešćem osigura poštovanje ljudskih i manjinskih prava i vladavine zakona, kao sastavnog dijela budućeg kosovskog rješenja.

Nema zatvora CIA-e u Ukrajini i Rumuniji

Ukrajina je demantovala izveštaje da na njenoj teritoriji postoje tajni zatvori kojima rukovodi američka Centralna obaveštajna agencija.

Portparol ministarstva inostranih poslova nazvao je «apsurdnim» izveštaj švajcarskog lista Zontags-Blik u kojem se navodi da je Ukrajina odobrila otvaranje tajnih zatovra CIA-e na svojoj teritoriji.

Taj list navodi da su švajcarske službe bezbednosti došle do jednog dokumenta egipatske vlade u kojem se pominju tajni zatvori CIA-e u nekoliko istočno-evropskih zemalja uključujući Ukrajinu, Rumuniju, Makedoniju i Bugarsku, kao i Kosovo.

Te tvrdnje je u utorak demantovao i rumunski premijer Kalin Taričenau koji je rekao da takvi navodi neće poremetiti planove Rumunije da se 2007. godine pridruži EU.*

XS
SM
MD
LG