Linkovi

Van Egmond: Saradnja sa Hagom preduslov transatlanske vojne integracije SCG


“Srbija i Crna Gora jeste partner u globalnoj borbi protiv terorizma” kaže Direktor za Balkan i specijalne programe u američkom sekretarijatu za odbranu, Alan Van Egmond, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem. Osvrćući se na nedavnu posetu ministra odbrane Srbije i Crne Gore Zorana Stojkovića, Van Egmond navodi da je Vašington zainteresovan za unapredjenje vojnog partnerstva sa Beogradom, u skladu sa mogućnostima i datim okolnostima.

VAN EGMOND: U procesu smo razgovora o raznim mogućnostima saradnje. Aktivnosti u domenu međunarodnih mirovnih operacija su veoma važne. Vojska Srbije i Crne Gore se ponudla da učestvuje u mirovnim misijama, ali još nije uklonjena glavna prepreka - saradnja Beograda sa Haškim tribunalom. Očekujemo da se taj problem reši, da bi pristupli daljim razgovorima.

GLAS AMEIRIKE: Kakvi bi mogli da budu konkretni doprinosi Srbije i Crne Gore mirovnim operacijama?

VAN EGMOND: Srbija i Crna Gora ima visoko kvalifikovane ljude i stručno tehničko osoblje, koje bi moglo da bude angažovano u raznim vidovima mirovnih operacija. Na primer vojska SCG mogla bi da u;estvuje u deminirarnju ili operacijama na aerodromima...

GLAS AMERIKE: Kada bi Srbija i Crna Gora mogla da postane član programa ”Partnerstvo za mir”?

VAN EGMOND: Nadamo se da će Srbija i Crna Gora postati član “Partnerstva za mir” čim ispuni uslov koje je NATO postavio - a to je potpuna saradnja sa Haški tribunalom. To je prepreka i za nađu bilateralnu saradnju, posebno kada je u pitanju izvođenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića pred Haški tribunal.

GLAS AMERIKE: Da li Vašington vidi Srbiju i Crnu Goru kao partnere u globalnoj borbi protiv terorizma?

VAN EGMOND: Srbija i Crna Gora je partner u globalnoj borbi protiv terorizma, koji ima velike mogućnosti da pomogne i mi se nadamo da će naše partnerstvo ojačati.

XS
SM
MD
LG