Linkovi

Čeka se Lajčakov stav o referendumskoj većini


Uoči dolaska Evropskog izaslanik za crnogorski referendum Mi­ro­slav Laj­čaka koji je potvrdio da u če­tvr­tak sti­že u Pod­go­ri­cu sa svo­jim ti­mom, u crnogorskoj političkoj javnosti dominirati pitanje o većini potrebnoje za izglasavanje referendumske odluke. Očekuje se da će u razgovorima sa predstavnicima vlasti i opozicije Lajčak iznijeti svoj stav...

Laj­čak je odbacio prigovore o mogućnosti različitog tumačenja stavova Venecijanske komisije, pa i iz­ja­vu pred­sjed­nika de­le­ga­ci­je Evrop­skog par­la­men­ta za od­no­se sa ju­go­i­stoč­nom Evro­pom, Do­ris Pak, da je "i njoj nejasan iz­vje­štaj VK". On je povodom njenog prigovora naglasio da je "do­volj­no ja­sno šta tre­ba ra­di­ti".

Ipak, na crnogorskoj političkoj sceni, mnogo je nejasnoća. Potpredsjednik Srpske narodne stranke Goran Danilović pozvao je danas međunarodnu zajednicu da jasno saopšti da li su rokovi za referendum koje jednostrano određuje Milo Đukanović validni i da li se prema njima politička javnost u Crnoj Gori mora određivati.

On je rekao da koliko god razumijevao stavove opozicije koja je odlučila da pregovara, toliko izražava zabrinutost i čuđenje da niko ne pominje prolonigranje rokova koji su jednostrano nametnuti. Danilović je dodao da bi održavanje referenduma u aprilu za SNS bio najveće političko razočarenje.

Narodna stranka ocijenila je danas da izjave čelnika crnogorske vlasti da će za referendumske pregovore biti dovoljno 15 dana potvrđuju da režim ne namjerava da se pozabavi stvarnom demokratizacijom uslova za slobodno izjašnjavanje građana.

Koordinator Pokreta za nezavisnu Crnu Goru Branko Lukovac smatra da se
Evropska unija i njen predstavnik Miroslav Lajčak neće miješati u pitanje većine za crnogorski referendum.

On je kazao da procenti nisu zadatak EU, već nadležnih organa Crne Gore i Skupštine koja donosi odluku o zakonu i drugim pitanjima u vezi sa pripremom referenduma.

Lukovac smatra da ukoliko bi opozicija ostala na početnim pozicijama i tu se "ukopala" onda je rješenje da se ti razgovori šro prije okončaju.

XS
SM
MD
LG