Linkovi

Predsednik Buš ponovio podršku kandidatu sa sudiju Vrhovnog suda Semjuelu Alitu


Uoči pretresa nakon kojeg bi senatski Odbor za pravosuđe trebalo da se izjasni o kandidaturi Semjuela Alita /Samuel Alito/ za sudiju Vrhovnog suda SAD, predsjednik Buš je još jednom naglasio podršku konzervativnom sudiji...

Nekoliko sati uoči pretresa na Kapitol Hilu predsjednik je u Bijeloj kući doručkovao sa sudijom Semjuelom Alitom. Potom su se pojavili pred novinarima u Ružičnjaku , a predsjednik Buš je u kratkom obraćanju ponovio podršku svom kandidatu.

"Sem posjeduje potrebno znanje kojim će značajno doprinijeti kvalitetu rada Vrhovnog suda. On posjeduje pravosudni temperament kojim će obezbijediti da sud sudi na osnovu zakona, a ne da pokušava da ih piše..."

Predsjednik Buš je takođe napomenuo da je sudija Alito dobio i podršku Američkog udruženja pravnika /ABA/. Dodao je da je Alito visoko kvalifikovan i da je veliki broj senatora bio oduševljen predsjednikovim izborom.

Ipak – pretres na Kapitol hilu podstaći će debatu o kontrovernim pitanjima. Kao i sudija Džon Roberts /John/ koga je Senat prije nekoliko mjeseci potvrdio za predsjedavajućeg Vrhovnog suda, Semjuel Alito važi za politički konzervativnog sudiju. Džon Roberts je zamijenio Vilijema Renkvista /William Rehnquist/ – ideološki veoma sličnog sudiju, dok je Alitu namijenjena stolica sudije Sandre Dej O'Konor /Day O'Connor/, čiji je glas u ideološki podijeljenom sudskom vijeću često bio odlučujući.

Senatori koji se protive Alitovoj nominaciji strahuju da bi njegova potvrda poremetila balans u korist desnice. Stoga su najavili da će detaljno propitivati sudiju Alita, posebno kada je riječ o abortusu i pravima predsjednika u vrijeme rata. Predsjednik Buš je apelovao da pretres bude dostojan najviše sudske instance u zemlji.

«Vrhovni sud je dostojanstvena institucija. Sem je dostojanstvena ličnost. Ja se nadam, da će se Senat na dostojan način, nakon fer saslušanja, izjasniti za ili protiv ovog kandidata».

Pretres na Kapitol hilu potrajaće, najvjerovatnije, tokom ove sedmice, a konačno izjašnjavanje Senata u punom sazivu, očekuje se narednog utorka.

XS
SM
MD
LG