Linkovi

Danas vam predstavljamo film “Match Point”


Prelepa devojka, beskrupulozni momak i zabranjena ljubavna afera za koju se ispostavlja da je smrtonosna predstavljaju elemente romantične misterije, čiji je scenarista i reditelj čuveni Vudi Alen.

“Ambiciozan” je reč koja najbolje opisuje Krisa Viltona, bivšeg tenisera, koji se odrekao svoje prosečne profesionalne karijere zarad ugodnog posla u lonodonskom kantri klubu. Tokom vikenda na imanju bogatog člana tog kantri kluba prvi put sreće Nolu Rajs, prelepu Amerikanku, koja se muči da uspe kao glumica. U trenutku kada se upoznaju, Nola vlada stolom za stoni tenis.

Privlačnost je trenutna i on veruje obostrana, ali Kris uskoro saznaje da je Nola verenica njegovog mladog domaćina. Srećnim spletom okolnosti, teniski instruktor srednje klase ubrzo postaje deo te bogate porodice. Ženi se sestrom svog mladog domaćina, i dobija odlično plaćeni posao u kompaniji njihovog oca. Međutim, kada bude dozvolio da zabranjena strast prema Noli nadvlada zdrav razum, sreća bi mogla da ga napusti.

“Ovaj film je o požudi i strasti, ljubomori, ubistvu i izdaji, ali po onome što ja vidim, u njemu se rasi i tome koliko je sreća važna u životu”, kaže Vudi Alen, koji je scenarista i reditelj filma, ali se ne pojavljuje u njemu.

Irski glumac Džonatan Ris-Majers tumači ulogu Krisa, dok Amerikanku Nolu igra Skarlet Džohensen. Neke od njihovih zajedničkih scena prepune su “film noir” dijaloga, a i sama Skarlet Džohensen priznaje da je moglo da se desi da zvuče patetično i jeftino. Primera radi, tako je prilikom njihovog prvog susreta.

“Mislim da je to bila scena sa puno flertovanja, a patetični factor je eliminisan zato što je Džonatan izuzetno talentovan glumac. On je takođe imao neke prilično teške reči tokom udavaranja, ali su one iz nekog razloga u kontekstu scene ispale prilično dobre zato što su seksi. Bile su malo otrcane, ali ipak mislim da nisu delovale tako ozbiljno. Niko ne može da kaže ‘ko je moja sledeća žrtva’, a da u tome ne bude doza šale”.

Ris-Majers kaže da za njega sam dijalog nije bio izazov, koliko privikavanje na saradnju sa Vudijem Alenom.

“Prvog jutra kada sam došpao na snimanje prišao sam Vudiju i rekao mu da sam užasno nervozan. Rekao mi je ‘ne znam zbog čega, kada si ti u prirodi 80 odsto lik koji tumačiš. Znači treba da radiš sa 20 odsto kapaciteta’. Kada ti reditelj filma kaže tako nešto, a ti u filmu igraš glavnu ulogu… na neki način ti je jasno da zaslužuješ da budeš tu gde si, jer si tip glumca sa kojim on ne mora da provede tris ata dnevno objašnjavjući mu scenu. Činenica da ti reditelj veruje znači da treba da se osećaš da vrediš, a onda i daš sve od sebe. Uspeš da se uzdigneš do nivoa čoveka koji te usmerava”, kaže Džonatan Ris-Majers.

Filmovi Vudija Alena uglavnom se dešavaju u njegovom rodnom Njujorku, ali ovog puta kompletno snimanje obavljeno je u Londonu. Glumačku postavu, pored Ris-Majersa i Džohensen, čine: Emili Mortimer, Metju Gud, Brajan Koks i Penelopi Vilton. Vudi Alen za svoje najnovije ostvarenje kaže da ima operske elemente, tako da se u pozadini čuju arije i klasična operska izvođenja.

XS
SM
MD
LG