Linkovi

Kritičari video igara traže da se unapredi sistem oznaka


Jedan od najpopularnijih poklona za decu su video igre. Među igrama koje su trenutno na tržištu sve više je onih nepristojnih, nasilnih i sa eksplicitnim seksualnim sadržajem.

Jedan građanska grupa pokrenula je pitanje efikasnosti sistema za rejting igara i tvrdi da ga treba unaprediti. Nova konzola za video igre X-BOX 360 puštena je u prodaju u pravo vreme za prazničnu sezonu kupovine. Video igre su na vrhu liste mnogih dečaka i devojčica, a roditelji verovatno nisu potpuno svesni čega sve danas ima u njima.

Upravo zato Dejvid Volš, iz posmatračke grupe Nacionalnog instituta za medije i porodicu, želi da proizvođači video igara uvedu strožije smernice.

«Iako rejting sistem postoji već dugo, roditelji ne znaju šta mnogo toga znači», kaže Dejvid Volš.

Rejting igara utvrđuje Odbor za rejting zabavnih softvera, a igre sa oznakom «M» preporučuju se samo starijim od 17 godina. Potrošeči međutim tvrde da oznake nisu pouzdane.

«Igre sa oznakom 'M', najproblematičnije tokom poslednjih deset godina, sada su značajno različite, ekstremnije nego ikad», objašanjava Dejvid Volš.

A postoji i zabrinutost da bi mnogi maloletnici mogli9 da dođu u posed tih igara. Ova 14-godišnja devojčica bez problema je došla do igre «Stubbs the Zombie», koja ima oznaku «M».

«Rekli su mi da ima sreće jer je to poslednji primerak», kaže ona.

Predstavnici industrije video igara međutim tvrde da to nije njihova krivica. Kako kažu, na kraju je sve na roditeljima. Dag Louenstajn, predsednik Udruženja proizvođača softvera za zabavu, kaže:

«Nijedan sistem rejtinga neće biti 100-procentno efikasan, i zbog toga roditelji moraju da budu oni, koji će obraćati pažnju na igre koje ulaze u njihovu kuću», kaže Dag Louenstajn.

Novi X-Box, ali i Sony Playstation III, koji će se na tržištu pojaviti 2006, mogu da se zaštite lozinkom i na još neke načine pomažu roditeljima da kontrolišu šta igraju njihova deca.

XS
SM
MD
LG