Linkovi

Očekuje se da Ejbremof svedoči protiv više članova Kongresa


Protekle nedelje, Džek Ejbremof, jedan od najmoćnijih i najuticajnijih lobista u Americi, priznao je krivicu u okviru dve istrage koje se vode protiv njega zbog podmićivanja, utaje poreza i drugih finansijskih malverzacija.

Novac koji je Džek Ejbremof imao na raspolaganju najbolje svedoči i o razmerama njegovog uticaja u Vašingtonu. Od 2000. godine, Ejbremof i njegovi saradnici dali su prilog u ukupnom iznosu od više od četiri miliona dolara za izborne kampanje preko 300 političara. Ejbremof se obogatio kao lobista za indijanska plemena koja su nastojala da preko njega izdejstvuju dozvole za kockarnice putem povoljnih zakonskih akata Kongresa. Istraga protiv Ejbremofa pokrenuta je posle izveštaja u štampi da je on primio novac od više indijanskih plemena koja su se medjusobno nadmetala za dobijanje dozvola za kockarnice. Samo u jednom trogodišnjem periodu, indijanska plemena dala su Ejbremofu u njegovom poslovnom partneru, Majklu Skenlonu, oko 80 miliona dolara. Bivši federalni tužilac, Melani Sloun, kaže da bi priznanje krivice od strane Ejbremofa moglo da zabrine neke od članova Kongresa.

«Mislim da će, kada sve bude završeno, ovo biti jedan od najvećih kongresnih skandala u istoriji.»

Federalni istražitelji pokušavaju da utvrde da li je Ejbremof tražio političke usluge u zamenu za ponudu zaposlenja, donacije ili poklone, kao što su specijalna mesta na sportskim stadionima, večere u njegovim restoranima ili turneje golfa u Škotskoj».

Mada nije nezakonito davati novčane priloge za izborne kampanje, nezakonito je ukoliko se ti prilozi ne prijave ili se u zamenu za njih traže i dobiju neprimerene usluge. Fred Verthajmer iz vašingtonske nevladine organizacije «Democracy 21», kaže da je korupcija loša za celu zemlju.

«Svi gradjani trpe posledice ukoliko članovi Kongresa prodaju svoj položaj i svoje usluge ljudima koji mogu da ih kupe».

U zamenu za smanjenu zatvorsku kaznu, Ejbremof bi mogao da otkrije imena članova Kongresa koji su bili uključeni u njegove aranžmane. Republikanski kongresmen Bob Nej iz Ohaja je već pod istragom zbog navodne zloupotrebe vlasti u cilju pomoći klijentima Džeka Ejbremofa. Senator Konrad Berns iz Montane, koji nastoji da se odbrani od tvrdnji o umešanosti u skandal, kaže da se nada da će Ejbremof otići u zatvor i da bi želeo da se nikada nije ni rodio. Politički analitičar Norm Ornstin kaže da bi Ejbremof u zatvoru mogao da ima društvo.

«Svi koje je Ejbremof dotakao biće u najmanju ruku okaljani time. Neki od njih će, medjutim, dobiti trajni beleg, a možda i zatvorsko odelo.»

Više desetina političara vratilo je novčane priloge koje su dobili od Ejbremofa i pokušavaju da preseku sve veze sa njim. Ejbremof će verovatno dobiti smanjenu zatvorsku kaznu. Procenjuje se da bi u oba slučaja njegova zatvorska kazna mogla da iznosi izmedju devet i 11 godina i da bi te kazne služio istovremeno.

XS
SM
MD
LG