Linkovi

U padu američkog vojnog helikoptera poginulo svih 12 članova posade i putnika


U padu američkog vojnog helikoptera poginulo svih 12 članova posade i putnika

U padu američkog vojnog helikoptera na severu Iraka poginulo je svih 12 članova posade i putnika. U toku je istraga o uzrocima pada helikoptera. Istovremeno, američka vojska je saopštila da je u odvojenim napadima pobunjenika tokom vikenda ubijeno petoro američkih marinaca. U drugim napadima pobunjenika poginula su dva iračka policajca i jedan civil. U medjuvremenu, francuski i irački funkcioneri saopštili su da je oslobodjen francuski inženjer Bernar Pinoš, koji je bio otet prošlg meseca u Bagdadu. Na političkom frontu, irački predsednik Džalal Talabani izjavio je da su se lideri vodećih iračkih političkih stranaka u načelu složili da formiraju vladu nacionalnog jedinstva.

Lekari planiraju probuditi Šarona iz kome

Lekari koji leče izraelskog premijera Ariela Šarona saopštili su da planiraju da ga sutra probude iz kome pošto najnoviji snimci pokazuju izvesno smanjenje otekline na njegovom mozgu. Šlomo Mor-Josef, direktor bolnice Hadasa u Jerusalimu, saopštio je da je stanje izraelskog premijera i dalje kritično, ali da očekuje da će sutra imati bolji uvid u razmere oštećenja Šaronovog mozga, koje je nastupilo kao posledica moždanog udara i izliva krvi, u sredu. Mor-Josef je dodao a je oštećenje znatno i da Šaron verovartno neće biti sposoban da ponovo preuzme dužnost premijera. U medjuvremenu, vršilac dužnosti premijera, Ehud Olmert, je na prvom redovnom sastanku vlade posle Šaronovog moždanog udara najavio da će nastaviti rad koji je Šaron započeo na polju bezbednosti i na socijalnom i ekonomskom planu.

Iran namerava da nastavi sa nuklearnim aktivnostima

Iranska vlada saopštila je da, najkasnije do sutra, namerava da nastavi sa nuklearnim aktivnostima, uprkos upozorenju Evropske unije da bi taj korak mogao da ugrozi nastojanja da se postigne diplomatsko rešenja spora oko nuklearnog programa Teherana. Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova, Hamid Reza Asefi, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će inspektori Medjunarodne organizacije za atomsku energiju na zahtev iranske vlade ukloniti pečate sa nukearnih postrojenja i da će vlada biti u kontaktu sa agencijom oko svojih daljih aktivnosti. U medjuvremenu, delegacija ruskih zvaničnika, koju predvodi potpredsednik Saveta za nacionalnu bezbednost, Valentin Soboljev, doputovala je u Teheran u okviru nastojanja Moskve da posreduje u sporu oko iranskog nuklearnog programa. Predlog Moskve, koji ima podršku Vašingtona i Brisela, ima za cilj da se iranske aktivnosti na obogaćivanju uranijuma u potpunosti prebace u Rusiju kako bi se osiguralo da Teheran ne bude u stanju da proizvede nuklearno oružje.

Od posledica izuzetno hladnog vremena u Indiji umrlo najmanje 146 ljudi

Od posledica izuzetno hladnog vremena u Indiji je umrlo najmanje 146 ljudi. Današnji dan bio je najhladniji u proteklih 70 godina, a gradske vlasti u Nju Delhiju naredile su da osnovne škole budu zatvorene naredna tri dana pošto je temperatura pala na 0 stepeni Celzijusovih. U indijskim državama Pendžab, Utar Pradeš, Utarančal i Harijana temperature su pale ispod nula stepeni Celzijusovih. Meteorolozi ovaj hladni talas pripisuju obilnim snežnim padavinama na Himalajima i snžnim severozapadnim vetrovima.

Snažan zemljotres pogodio južnu Grčku

Snažan zemljotres pogodio je južnu Grčku, a mogao se osetiti čak u Italiji i Egiptu. Epicentar potresa bio je oko 200 kilometara južno od Atine, u blizini ostrva Kitira.

Zvaničnici na ostrvu saopštili su da su pojedine zgrade u kuće oštećene, dok su vlasti na ostrvu Krit prijavile najmanje dvoje povredjenih.

Atinski institut za geodinamiku, koji je prvobitno odredio jačinu zemljotresa od 6,4 stepena Rihterove skale, kasnije je saopštio da je ona bila 6,9. Američkiseizmolozi izmerili su jačinu od 6,7 stepeni Rihterove skale.

XS
SM
MD
LG