Linkovi

Crnogorska opozicija traži koministarska mesta javne i tajne policije


Opozicione partije u predstojećim pregovorima sa vlašću o uslovima za organizovanje referenduma traže koministarska mjesta javne i tajne policije, saopštila je danas Demokratska srpska stranka, jedna iz bloka stranaka koje se zalažu za zajedničku državu sa Srbijom.

DSS je navela da je uslov za početak iole ozbiljnijeg demokratskog razgovora da opoziciji, osim u policiji, pripadnu kourednička mjesta u Televiziji Crne Gore i Pobjedi. Predstavnici te stranke kažu da njegova partija insistira da se referendum organizuje u skladu sa pravilima koja su važila na referendumu 1992. godine kada se takođe izjašnjavalo o državnom statusu. DSS podsjeća da je na tom referendumu glasalo 63 odsto ukupnog biračkog tijela i donijelo odluku o državnom okviru.

No, funkcioner vladajuće DPS Miodrag Vuković tvrdi da su zahtjevi DSS nesuvisli i zakonski neutemeljeni. I kada je u pitanju zahtjev da opoziciji pripadnu kourednička mjesta u TV CG i listu Pobjeda, nema utemeljenja u Zakonu, tvrdi predsjednik Savjeta Javnog servisa TV CG Branislav Ćalić.

Demokratska partija socijalista, inače, očekuje da pregovori o usaglašavanju uslova za organizovanje referenduma sa opozicijom počnu 15. januara i traju najviše 15 dana. Nakon toga, za pet dana u februaru treba da se donese konačna odluka o raspisivanju referenduma, kazali su predstavnici DPS-a i naglasili da su spremni da pregovaraju i dan i noć, ali da neće pristajati da ih neko maltretira nevažnim temama.


XS
SM
MD
LG