Linkovi

Amerikanka nije stereotip


Najveći deo sveta smatra Amerikanke feministkinjama koje su odbacile tradicionalne uloge nametnute ženskom polu. Tu je takodje i imidž oštrih, uticajnih poslovnih žena koje se uspinju korporacijskom lestvicom.

Mada žene danas u Sjedinjenim Državama svakako uživaju brojne prilike kad su u pitanju zaposlenje, obrazovanje i druge oblasti, one su još uvek suočene sa problemima i ograničenjima.


Staložena, elegantna, odlučna za kormilom - tako se često opisuje Kondoliza Rajs. Nju sluša sam predsednik i neki čak nagadaju da bi ona mogla da pobedi na predsedničkim izborima 2008.godine. To je jedna žena na vrhu - ali ona nije standard. Svet prosečne Amerikanke može biti sasvim drugačiji.

Upoznajte Džesiku - suprugu, zaposlenu majku. Džesika ne želi da koristimo njeno prezime. Ona radi puno radno vreme u jednoj velikoj medicinskoj laboratoriji u Vašingtonu. Njen muž je automehaničar. Njihova deca imaju petnaest, devet i jednu godinu.

”Ustajem u četvrt do pet. Radim od 6 do 14:30, kako bih mogla da sačekam ćerku posle škole u 15h. Dodjemo kući, radimo domaći zadatak, zatim ubrzo stiže i vreme za večeru, onda kupamo bebu, i veče proleti. Istuširam se, odem u krevet i -- ponovimo istu rutinu narednog dana.“

Mada se Džesika i njen muž smenjuju u transportu dece u i iz škole i dnevnog boravka, balansiranje karijere i porodičnih dužnosti je svakodnevna rutina za mnoge Amerikanke. Sudeći po statistikama američkog Sekretarijata za rad, oko 60 posto Amerikanki radi i drži polovinu svih menadžerskih i profesionalnih radnih mesta u zemlji. Više žena nego muškaraca je na koledžima i one sve brže dostižu muškarce kad je u pitanju visina ličnog dohotka. Profesor sociologije Robert Džekson sa Njujorškog univerziteta kaže da poboljšanje u pravnom statusu i prilikama koje uživaju žene postojano raste od kraja 19. veka naovamo. Medjutim, brže promene se odigravaju od 1960-tih godina.

”Šezdesetih godina postepeni porast broja zaposlenih žena i njihovog nivoa obrazovanja doveo do toga da veliki broj visoko obrazovanih žena nisu mogle da ispune svoje aspiracije i očekivanja.“

Profesor Džekson kaže da je frustracija zbog takvih nejednakosti navela mnoge od tih žena da postanu društvene i političke aktivistkinje za veća prava i mogućnosti za žene. I mada su žene uveliko napredovale i uživaju veće mogućnosti no ikada ranije, one su još uvek suočene sa preprekama i diskriminacijom. Melodi Durnak iz Nacionalne organizacije za žene kaže da se suviše mali broj Amerikanki podigao na sam vrh i da je suviše veliki broj njih još uvek zatočen na dnu lestvice.

”Još uvek je pred nama daleki put do rukovodećih položaja. Takodje je pred nama veliki put na planu visine ličnih dohodaka, jer su žene još uvek predominantno na dnu te lestvice.“

Statistike Sekretarijata za rad otkrivaju da mada žene imaju polovinu svih profesionalnih i menadžerskih položaja - ti položaji su u uglavnom u tradicionalno ženskim sektorima kao što su personalne službe, zdravstvena nega ili obrazovanje. I - još uvek vlada jaz u zaradi izmedju muškaraca i žena. Melodi Durnak kaže da poboljšanje zavisi od predanosti poslodavaca i vlade da obezbede ženama veće poslovne mogućnosti, kao i adekvatna obdaništa za decu zaposlenih majki. Profesor Džekson veruje da će pritisak sve obrazovanijih Amerikanki neumitno dovesti do tih promena u doglednoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG