Linkovi

U SAD veliki nedostatak medicinskog osoblja


Nedostatak medicinskog osoblja dovodi do toga da se bolnice, pa i savezne države, nadmeću ne bi li privukle kvalifikovane i sposobne kandidate za zaposlenje.

U bolnicama širom Amerike traži se oko stotinu hiljada medicinskih sestara i tehničara. Američki sekretarijat za rad predvidja da će do 2020. godine biti potrebno čak 800 hiljada medcinskih sestara i tehničara. Potražnja za medicinskim osobljem je najveća u Kaliforniji gde se po zakonu zahteva da jedna medicinska sestra opslužuje pet pacijenata. Jedna od njih je Dženifer Hol, koja radi u pedijatriji. Ona zaradjuje 60 hiljada dolara godišnje, a radi samo tri dana u nedelji - što pokazuje koliko visoku platu su bolnice spremne da plate. Ona takodje ime veoma dobre beneficije.

«Imam besplatan stan, dobijam nadoknadu za struju i gas i imam besplatno zdravstveno osiguranje.»

Kalifornija takodje ima regrutere koji obilaze druge savezne države u potrazi za medicinskim sestrama. Guverner Ilinoja je nedavno potpisao niz zakona kako ta država ne bi zaostala u ovoj utakmici. Jedna od mera olakšava stranim medicinskim sestrama da rade u Ilinoju, dok druga zabranjuje bolnicama da zahtevaju prekovremeni rad. Mnoge države promovišu karijeru medicinskog osoblja još u srednjim, pa čak i osnovnim školama. U Norfolku, u Virdžiniji, organizuju se i posebni kampovi za tinejdžere.

«Vrlo je interesantno zato što možete da vidite šta vas očekuje,» kaže ova devojka.

U medjuvremenu, u Teksasu...«Dele čak i automobile...

Medicinske sestre koje su prihvatile posao u jednoj bolnici u Dalasu, učestvovale su u lutriji za jedan od četiri automobila koje je ta bolnica delile kao nagrade zaposlenima. Takodje 40 odsto bolnica daju posebne bonuse u gotovini - čak do 15 hiljada dolara za medicinske sestre koje prihvate zaposlenje kod njih. Škole za medicinsko osoblje takodje nastoje da promovišu ovu profesiju kod muškaraca, koji je tradicionalno izbegavaju.

«Pokušavamo da to povežemo za mačo imidžom za koji nam studenti kažu da bi mogao da bude efektan.»

Američke bolnice takodje angažuju mnoge strane medicinske sestre koje privlače boljim platama. Indija i druge zemlje u kojima je engleski praktično - govorni jezik, su naročito mete američkih regrutera. Kako kaže Sapiš Čola, portparol jedne škole za medicinske sestre u Nju Delhiju, njihove studente ne privlači samo život u inostranstvu i bolje plate.

«Radna sredina je mnogo bolja u inostranstvu. Ono što nauče ovde mogu adekvatnije da primene tamo.»

Nedostatak medicinskog osoblja u SAD proističe nekoliko činilaca. Američke žene danas imaju mnogo više mogućnosti za različite profesionalne karijere, dok se mnoge medicinske sestre rano penzionišu baš u vreme kada američke populacija stari i kada joj je potrebno više medicinske nege.

XS
SM
MD
LG