Linkovi

Najveći američki proizvodjač auto-delova u bankrotstvu


Dok kompanija pregovara o mogućem razrešenju, njeni zaposleni su ljuti i zabrinuti zbog gubljenja posla.

Delfi su najveći proizvodjač auto delova u Americi sa 50 hiljada zaposlenih. Prošlog oktobra on je podneo zahtev za bankrotstvo. Otada, zvaničnici pregovaraju o drastičnim potezima kako bi pomogli da se izbegne bankrotstvo. Ponude da se smanje plate za 63 odsto obačene su ovog meseca, ali za 50 hiljada zaposlenih , situacija je i dalje neizvesna.

«Draga, ja sam na smrt preplašena zato što bi mogla da izgubim posao».

Skot Mekramb je službenik u Delfijevom pogonu u Kokomu, Indijana, gde su radili njegova majka, ujak i deda. Drastično smanjenje plata moglo bi da bude veoma teško.

«To bi moglo da znači da više nećemo moći ovde da živimo. Ne bi mogli da budemo u ovom školskom kraju. Morali bi svakako da prodamo našu kuću».

Deo problema predstavlja to što se Delfi takmiči sa proizvodjačima automobila iz Azije, koji prave visokolvalitetne delove za mnogo manje plate. Robert Miler je iz Delfi CEO.

»Danas mi plaćamo duplo, troduplo ili više za sat rada u poredjenju sa cenama na tržištu. Ni jedan posao ne može da preživi na taj način».

Medjutim, Delfi je meta napada zbog davanja novčanih nagrada i podsticaja, potencijalno vrednih stotina miliona dolara za zvaničnike kompanije, iako je podnet zahtev za bankrotstvo.

«Filozofi mogu da spekulišu o pravednosti. Ja moram da se bavim realnošću».

Realnost za hiljade radnika potencijalno povredenjih biće gnev. Kompanija je saopštila da njeni sindikati imaju vremena do sledećeg meseca da se dogovore, ili će ona tražiti od suda da poništi radničke ugovore.

XS
SM
MD
LG